Nieuws

Nog steeds verbazing over speelwijze Oranje: 'Focus was anders, het werd nasty'

Nog steeds verbazing over speelwijze Oranje: 'Focus was anders, het werd nasty'

13-12-2022 07:23 Laatste update: 07:33

De manier waarop Oranje uitgeschakeld werd door Argentinië op het WK is nog steeds een van de onderwerpen van gesprek in Qatar. Voormalig topcoach Alberto Zaccheroni zag een soort voetbal bij het Nederlands elftal dat afweek van wat hij gewend was.

"De focus bij Nederland was in deze wedstrijd heel anders", citeert De Telegraaf de oud-trainer van onder meer Juventus, Lazio Roma, AC Milan, Internazionale. "Natuurlijk speelde mee dat het hier om twee grote voetballanden gaat die een historie hebben en allebei wilden knokken om de halve finale te bereiken. Maar de spanning liep op een verkeerde manier op. Op zeker moment kan je de emoties niet meer onder controle houden."

"Fysiek gezien werd het ook steeds harder", vervolgt Zaccheroni. "Bij het Nederlands elftal ging het alleen nog om de fighting spirit. Ze wilden er niet uitvliegen en dat kon alleen maar worden voorkomen door heel orthodox met twee nummers negen te gaan spelen", doelt de oud-trainer op het Plan B van Oranje met Wout Weghorst en Luuk de Jong in de spits.

Dat plan had in eerste instantie effect, zag ook Zaccheroni. "Het veranderde in elk geval het verloop van de wedstrijd volledig. We hebben in veel wedstrijden interessante tactische en technische dingen gezien. Nederland hanteerde alleen nog de lange bal. Dat was het beste van Nederland hier. Het werd een nog fysiekere wedstrijd met een spits van bijna 1,97 meter. Met alles wat er op dat moment gebeurde, werd het in die slotfase en in de verlenging vanuit ons perspectief nasty."

Lionel Messi en co. kan rekenen op complimenten van de oud-coach. "Maar Argentinië heeft niet voor elke wedstrijd hetzelfde script. In de ene wedstrijd, zoals tegen Nederland, passen ze zich aan. In andere wedstrijden spelen ze weer aanvallender. In mijn ogen doen zij hier een wonderful job. En ze halen het maximale uit hun beste speler. Messi is de man van het toernooi tot nu."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!