Nieuws

Nederlandse pers kritisch op Oranje en Van Gaal: 'Het was niks en het werd niks'

Nederlandse pers kritisch op Oranje en Van Gaal: 'Het was niks en het werd niks'

12-12-2022 10:20 Laatste update: 10:25
4

De uitschakeling van het Nederlands elftal op het WK in Qatar komt volgens de Nederlandse pers niet als donderslag bij heldere hemel. Er worden vraagtekens geplaatst bij de speelwijze van Louis van Gaal. De conclusie is dat dit eindtoernooi weinigen lang zal bijblijven.

'Het was een hechte groep, die serieus dacht wereldkampioen te kunnen worden. Maar een mirakel bleef uit', schrijft de NRC in de maandageditie van de krant. Het dagblad zag amper reactie toen Argentinië via Lautaro Martínez de beslissende strafschop binnenschoot in de penaltyreeks. 'Louis van Gaal wist het eigenlijk al na de eerste twee penalty’s. Twee keer missen, dan kun je niet meer winnen.'

Na afloop nam Van Gaal het woord in de kleedkamer, weet NRC. De bondscoach zou onder meer gezegd hebben dat topsport bij verliezen hoort en de nederlaag 'heel dramatisch' is, maar de selectie wel 'de beste spelersgroep is' waar hij ooit mee gewerkt heeft. "Bedankt", luidden zijn laatste woorden ten overstaan van Oranje.

In de analyse van De Telegraaf is er uitgebreid aandacht voor Van Gaal. Volgens de ochtendkrant pakte de afzwaaiend keuzeheer 'als enige de spotlights' op het WK. 'Daarmee leidde hij de aandacht af van het overboord kieperen van de Hollandse School.' De Telegraaf is fel in zijn oordeel: termen als 'slaapverwekkend en schrijnend' passeren de revue. Dat Nederland tien keer scoorde uit zestien doelpogingen dit WK wordt 'knap en schrijnend' genoemd.

Het Algemeen Dagblad typeert de campagne van het Nederlands elftal als een 'ongelukkig huwelijk'. Met de uitspraak 'Het was niks, het is niks en het wordt niks' van toenmalig KNVB-directeur Bert van Oostveen uit 2014 wordt volgens het AD de lading gedekt. 'Met de uitschakeling van Oranje komt voor Nederland en de KNVB een einde aan een jarenlange worsteling, zonder bevredigend eind. Nederland en het WK in Qatar: het was niks en het werd niks.'

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!