Nieuws

Fikse kritiek op Van Gaal: 'Gezanik over penalty's heeft Oranje in de weg gezeten'

Fikse kritiek op Van Gaal: 'Gezanik over penalty's heeft Oranje in de weg gezeten'

11-12-2022 11:55
1

Oranje werd vrijdag wederom via penalty's uitgeschakeld op het WK door Argentinië. Willem van Hanegem vindt dat het nu klaar moet zijn met 'dat gezanik' over de strafschoppen.

Dat laat Van Hanegem weten in zijn column voor het Algemeen Dagblad. Daarmee doelt de oud-voetballer op het feit dat Louis van Gaal en zijn staf keer op keer getraind en gehamerd heeft op de penalty’s, maar zonder resultaat. 'Nu Oranje weer naar huis gaat, moet je toch eerlijk constateren dat al dat gezanik over het nemen en stoppen van strafschoppen ons meer in de weg heeft gezeten dan geholpen. Dat Wout Weghorst met een geweldige invalbeurt nog voor verlengingen zorgde, had de aanzet moeten zijn tot een wervelende verlenging', aldus Van Hanegem.

'Maar de spelers geloofden dit keer echt dat penalty’s ons verder zouden brengen en dus waren we voorzichtig in de verlenging', vervolgt de oud-Feyenoorder. 'Te voorzichtig. Om de wedstrijd daarin maar niet meer te verspelen. Dan ga je er wel voor zitten als het daadwerkelijk op strafschoppen aan komt. Nou, onze strafschoppenspecialist onder de lat zat er niet eenmaal dichtbij', doelt Van Hanegem op Andries Noppert. 'Hij klierde wat rond de stip, maar dat zie je al honderd jaar op welk voetbalveld dan ook, dus dat zal toch niet het baanbrekende zijn geweest van Frans Hoek en Peter Murphy.'

Van Hanegem heeft een duidelijk advies voor de nieuwe bondscoach. 'Na afloop hoorde ik spelers terecht zeggen dat je een stadion vol fluitende mensen en enorme vermoeidheid niet kunt nabootsen op de training als een strafschop oefent. Ook dat was wel bekend, dus Ronald Koeman hoeft daar voor het EK 2024 in Duitsland geen aandacht meer aan te besteden.'

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!