Nieuws

Van Gaal aangeslagen na uitschakeling: 'Als je twee keer mist, win je niet meer'

Van Gaal aangeslagen na uitschakeling: 'Als je twee keer mist, win je niet meer'

09-12-2022 23:26 Laatste update: 10-12-2022 00:05
3

Louis van Gaal sluit zijn derde periode als bondscoach jammer genoeg niet af als wereldkampioen. Het Nederlands elftal verloor vrijdagavond in de kwartfinale na strafschoppen van Argentinië, ondanks knap terug te zijn gekomen van een 0-2 achterstand. Hij reageerde na afloop kort voor de camera's van de NOS, en oogde daarbij nogal aangeslagen.

"De spelers zeiden wat tegen elkaar, maar dat heb ik helaas niet kunnen verstaan", aldus Van Gaal. "Het was een gevecht. We komen met 0-2 achter door een in mijn ogen dubieuze penalty. Dan kom je terug, mag je penalty’s nemen en verknal je het. Hier hebben we het hele jaar op geoefend."

Het is bekend. Van Gaal vroeg zijn spelers strafschoppen te oefenen bij hun club en organiseerde samen met keeperstrainer Frans Hoek ook trainingen voor keepers. "Of het dan frustreert? Nee hoor, maar ik wil als coach alles onder controle hebben. Je begint en mist de eerste twee. Dan win je niet meer. Je kan een strafschoppenreeks niet simuleren, maar er wel een plusje van maken. Helaas was het niet genoeg."

Het is voor Van Gaal de tweede keer dat hij in een WK-duel na strafschoppen verliest van de Argentijnen en dat steekt. "Maar ik wil die penalty van Messi nog wel eens terugzien. En dan nog al het tijdrekken wat ze deden. Ach, wij verliezen niet door de scheids, want we speelden gelijk. We liggen eruit en dat is voor mij de tweede keer als bondscoach. Ook in Brazilië, anders hadden we toen de finale gespeeld."

Van Gaal kreeg de vraag of hij Vincent Janssen niet had moeten brengen. "Timber had kramp, dus wilde niet dat hij een penalty ging nemen. Timber wilde wel, dus daarom heb ik Janssen niet gebracht. Maar ik heb het wel overwogen", aldus Van Gaal, die zijn laatste interland voor Oranje coachte. "Ik heb de jongens net allemaal bedankt. Het is de beste groep die ik in mijn trainingscarrière heb meegemaakt, een cadeautje."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie