Oranje strandt na strafschoppen in bloedstollende kwartfinale tegen Argentinië

09-12-2022 22:57 Laatste update: 10-12-2022 11:43

Het Nederlands elftal is uitgeschakeld op het WK. De mannen van afzwaaiend bondscoach Louis van Gaal gingen in een bloedstollende kwartfinale na strafschoppen ten onder, ondanks een comeback van een 0-2 achterstand.

Van Gaal koos ervoor om Steven Bergwijn voorin op te stellen naast Memphis Depay. Cody Gakpo schoof daardoor naar nummer tien, achter beide spitsen. De openingsfase van de wedstrijd leidde tot weinig tot geen gevaar vanuit beide ploegen. Argentinië stond verdedigend goed. Datzelfde gold ook voor Oranje, op één moment na.

Messi toont wederom wereldklasse

Messi etaleerde zijn klasse maar weer eens met een geweldige steekpass op Nahuel Molina. De mee opgekomen rechtsback glipte door de Nederlandse verdediging en verschalkte doelman Andries Noppert in de verre onderhoek. Oranje viel daarna aan en kwam tot enige speldenprikjes, maar een echte grote kans bleef uit.

Een 0-1 achterstand stond in de rust op het scorebord. Teun Koopmeiners en Steven Berghuis vielen in voor Marten de Roon en Steven Bergwijn. Het leidde in het begin van de tweede helft tot meer aanvallende drang en dynamiek, waardoor er ook ruimtes voor de Argentijnen ontstonden. Eén daarvan werd opgevuld door Lionel Messi, die een vrije trap maar net over schoot.

Invaller Weghorst houdt Oranje in de race

Van Gaal schakelde na dik een uur spelen over op plan B, door pinchhitter Luuk de Jong in de spits te brengen en 4-3-3 te gaan spelen. Om en nabij de 70e minuut ontving Marcos Acuña de bal aan de linkerkant van het strafschopgebied. Denzel Dumfries probeerde hem van een voorzet te weerhouden, maar de vleugelverdediger viel ongelukkig over zijn uitgestoken been. De daaropvolgende strafschop van Messi ging feilloos in de bovenhoek. Noppert probeerde hem nog uit zijn concentratie te halen, maar bleek uiteindelijk kansloos.

Oranje zocht naar een wonder, maar leek lamgeslagen. Het leefde plots weer op door een kopbal van de ingevallen Wout Weghorst. Via een voorzet van Berghuis knikte de spits de stand weer op 1-2 en bracht daarmee de spanning terug. De Argentijnse defensie piepte en kraakte. Middels een uniek uitgevoerde vrije trap in de allerlaatste minuut van de blessuretijd werd het óók 2-2, met wederom Weghorst als eindstation. Het Lusail Stadium, dat voornamelijk gevuld was met Argentijnen, werd ineens stil. Op het veld ontstonden echter de nodige opstootjes.

Bloedstollende verlenging leidt tot strafschoppenreeks

In de beginfase van de bloedstollende verlenging viel duidelijk te merken dat Argentinië nogal van slag was. Passes kwamen niet of nauwelijks aan. Lautaro Martínez kreeg daarentegen twee grote kansen, maar Enzo Fernández was het dichtst bij een mogelijk beslissende treffer. Zijn pegel van afstand belandde op de paal.

Een strafschoppenserie werd uiteindelijk allesbepalend. Virgil van Dijk trad namens Nederland als eerste naar voren, maar mistte, evenals Steven Berghuis. Argentinië schoot drie penalty's achtereen raak, maar die van Fernández ging naast. Lautaro Martínez besliste daarna de wedstrijd. De Argentijnen voegen zich zodoende bij de laatste vier en spelen komende dinsdag om 20.00 uur tegen Kroatië voor een plek in de finale.