Breaking news

Kroatië schakelt titelfavoriet Brazilië na strafschoppen uit na bizarre wedstrijd

Kroatië schakelt titelfavoriet Brazilië na strafschoppen uit na bizarre wedstrijd

09-12-2022 18:47 Laatste update: 18:50

Kroatië mag zich de eerste halve finalist van het WK in Qatar noemen na een bizarre wedstrijd tegen Brazilië. Na de brilstand in de reguliere speeltijd scoorden beide landen in de verlening, waarna strafschoppen de wedstrijd moesten beslissen.

Luka Modric was de man die namens Kroatië aftrapte voor de eerste kwartfinale van het WK in Qatar. Het was Brazilië dat met het eerste speldenprikje kwam. Vinícius Júnior was degene die vanaf zijn vertrouwelijke linkerkant naar binnen sneed en Dominik Livakovic testte. Na dat moment kregen de Europeanen de wedstrijd wat meer onder controle.

Toch waren het de Goddelijke Kanaries die nog enkele kansen kregen. Weer was het de Real Madrid-aanvaller die gevaarlijk werd na een combinatie met Richarlison, maar zijn schot werd gekraakt in de verdediging van de Kroaten. Daar was ook gelijk alles mee gezegd, wat duid op een eerste helft waarin vooral geschaakt werd.

In de tweede helft kwam de wedstrijd wat meer los. Gelijk in de openingsminuut na rust was het Brazilië dat meerdere grote kansen kreeg. Eerst was het WK-revelatie Joško Gvardiol die zijn eigen doelman bijna verschalkte, waarna Neymar een levensgrote kans kreeg uit de draai, die geen doel trof.

Na dit moment leek de ban gebroken en waren de Zuid-Amerikanen los. Dat resulteerde in een nieuwe levensgrote kans van Neymar die werd diepgestuurd door Richarlison, maar hij vond opnieuw Livakovic op zijn weg, die zich meer en meer in de wedstrijd keepte. Enkele minuten later was het Lucas Paqueta die voor de doelman verscheen, maar ook hij ondervond hetzelfde resultaat.

Nadat Brazilië enkele mutaties had doorgevoerd met Antony voor Raphinha, Rodrygo voor Viní en Pedro voor Richarlison ging het verder op zoek naar de openingstreffer. Die vond het bijna via Neymar en Paqueta, maar Livakovic leek onklopbaar, wat ook uit de statistieken bleek. Het eind van de wedstrijd kabbelde wat voort, waarna Oliver floot voor het eind van de reguliere speeltijd.

Na de verlening werd het spel er niet beter op. Er volgde veel gemene overtredingen en grote kansen werden niet echt gecreëerd. Kroatië brak een keer gevaarlijk door via Bruno Petkovic, maar het schot ging hoog over. Toch was daar ineens Neymar als een duveltje uit een doosje. De Braziliaan brak door in de as, combineerde met Paqueta, omspeelde daarna Livakovic en schoot vervolgens hard binnen.

In de tweede helft van de verlenging drong Kroatië aan, maar werd het in eerste instantie niet gevaarlijk. Nu waren de rollen omgedraaid en was het Brazilië dat tegenhield, maar dat lukte niet. In een bizarre slotfase schoot Petkovic de Kroaten langszij, waardoor het duel op strafschoppen uitdraaide. Tijdens de strafschoppenreeks waren het Rodrygo en Marquinhos die namens Brazilië mistte, terwijl de Kroaten alles binnen schoten. Daardoor mogen de Kroaten zich de eerste halve finalist van het toernooi noemen en gaat het mogelijk spelen tegen het Nederlands elftal.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!