Exclusive

Géén Noppert en Blind, Frenkie naast Fernández en dodelijk 'M&M' aanvalsduo

Géén Noppert en Blind, Frenkie naast Fernández en dodelijk 'M&M' aanvalsduo

09-12-2022 09:59 Laatste update: 09:59

Het Nederlands efltal staat vrijdag om 20.00 uur tegenover Argentinië in de kwartfinale van het WK. Zowel Oranje als de Argentijnen beschikken over een aantal spelers uit de absolute top. VoetbalNieuws laat je in VN's Teamcombo zien wat voor sterrenensemble er zou ontstaan als de landen samen een elftal zouden opstellen.

Doelman: Emiliano Martínez
Ondanks dat Andries Noppert met 88,2 procent het hoogste reddingspercentage van alle doelmannen op het WK kan overleggen, valt de keuze op Martínez. De keeper van Argentinië kwam in de basis te staan bij Arsenal en vanaf toen ging het hard met zijn carrière. Martínez speelde week in week uit geweldig, maakte een transfer naar Aston Villa. Argentinië won in 2021 de Copa América mede dankzij een heldenrol van Martínez in de halve finale tegen Colombia. Dit WK is de doelman nog niet op dreef, maar met een uiterst belangrijke redding in de slotfase tegen Australië verdient hij tóch een basisplaats.

Rechtervleugel: Denzel Dumfries
Dumfries kwam dit WK traag op gang, maar na zijn glansrol tegen de Verenigde Staten kan wel gezegd worden dat de motor is gestart. De rechtsback van Internazionale was in de achtste finale goed voor twee assists en één goal, waardoor Oranje met 3-1 won van de VS. Nahuel Molina maakt tot nu toe niet al te veel indruk bij Argentinië. De rechtsback van Atlético Madrid valt niet door de mand, maar valt ook niet op. In vier wedstrijden op het WK bleef hij steken op één assist. Qua veldspel en statistieken is de keuze dus eenvoudig: Dumfries op rechtsback.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door voetbalnieuws.nl (@voetbalnieuws.vn)

Rechter centrale verdediger: Nicolás Otamendi
Good old Otamendi maakt een ijzersterke indruk bij Argentinië dit WK. De 34-jarige verdediger van Benfica behoort steevast tot een van de best beoordeelde spelers van de ploeg van bondscoach Lionel Scaloni en is met 97 interlands een van de absolute leiders. Jurriën Timber steekt daarentegen niet in geweldige vorm. Nadat de Ajax-verdediger tegen Senegal moest toekijken heroverde hij zijn basisplaats, maar eigenlijk speelde Timber pas tegen de VS zijn welbekende sterke spel. Otamendi, die tevens al een assist gaf dit WK, krijgt daarom de voorkeur.

Centrale verdediger: Virgil van Dijk
Van Dijk behoort zonder twijfel in dit elftal. De aanvoerder van Oranje is net als altijd dit WK de rots in de branding bij het Nederlands elftal. Van Dijk zet alles goed neer in de verdediging en speelt sterk. Mede daarom kreeg Oranje pas twee doelpunten tegen en verloor het nog niet op het WK. Cristian Romero maakt daarentegen geen geweldige indruk bij Argentinië. De stopper van Tottenham Hotspur werd tijdens de afgang tegen Saudi-Arabië vroegtijdig gewisseld en verloor zijn basisplaats. Toch koos Scaloni de laatste twee duels weer voor Romero, maar zijn wisselvallige optredens maken de keuze voor Van Dijk nóg gemakkelijker.  

Linker centrale verdediger: Nathan Aké
Aké wordt door velen gezien als een van de beste spelers van Oranje dit WK. Bij Manchester City is de verdediger ook vaak zeker van een basisplaats, maar bij Oranje is hij écht onbetwist. Bondscoach Louis van Gaal heeft zelfs geen directe vervanger voor Aké meegenomen naar Qatar. Dat vertrouwen betaalt Aké in ieder geval dubbel en dwars uit, waardoor hij de voorkeur krijgt boven de eveneens goed presterende Lisandro Martínez. De linkspoot van Manchester United begon in drie van de vier duels op het WK op de bank, maar viel altijd in. De oud-Ajacied maakte altijd een sterke indruk en was tegen Australië belangrijk met een geweldige tackle in de slotfase. Ondanks dat krijgt Aké de voorkeur.

Linkervleugel: Marcos Acuña
Acuña begon tegen Saudi-Arabië nog op de bank, maar toen Nicolás Tagliafico uit het elftal verdween pakte de linksback zijn kans. De speler van Sevilla is een type Dumfries op de linkervleugel: agressief, snel en gericht op aanvallen, terwijl hij ook verdedigend zijn mannetje staat. Het enige wat nog mist is productiviteit. Acuña scoorde nog niet en gaf nog geen assists en maakt ook geen geweldige indruk. Ondanks dat Blind tegen de VS goed was voor een goal en een assist, steekt de Ajacied dit WK net als bij zijn club niet in geweldige vorm. Vooral verdedigend en qua snelheid is Blind kwetsbaar. Grof gezegd wordt de lamme tegen de blinde dit keer nipt gewonnen door Acuña.

Verdedigende middenvelder: Frenkie de Jong
Ook Frenkie speelt een erg sterk WK. De Jong begon alle duels zoals gewoonlijk in de basis bij Oranje. Tegen Senegal was hij belangrijk met de assist op de openingstreffer, terwijl hij tegen Qatar de bevrijdende 2-0 maakte. Bovenal staat de spelverdeler bekend om zijn dribbels en spelinzicht en dit WK wordt alsmaar duidelijker waarom de middenvelder zo belangrijk is voor Oranje. Rodrigo de Paul was ooit een zelfde soort middenvelder, maar sinds zijn transfer naar Atlético Madrid is dat veranderd. De Paul wisselt goede met slechte optredens af bij Argentinië en het moge duidelijk zijn dat hij het aflegt tegen De Jong.

Verdedigende middenvelder: Enzo Fernández
De spelverdeler begon dit WK de eerste twee duels nog op de bank, maar sinds zijn basisplaats tegen Polen is de middenvelder niet meer uit het elftal van Scaloni weg te denken. Fernández scoorde al één keer en gaf één assist en is een van de revelaties van dit WK. De 21-jarige middenvelder staat onder contract bij Benfica, maar de topclubs liggen op de loer. Bij Oranje wordt de positie naast Frenkie steeds door een ander ingevuld. Marten de Roon stond de laatste twee duels in de basis, maar maakt weinig indruk. De keuze voor Fernández is daarom geen moeilijke.

Aanvallende middenvelder: Cody Gakpo
Gakpo begon het toernooi als dé nummer tien van Oranje en maakte daar een goede indruk. Tegen elk land in de groepsfase was hij trefzeker, alhoewel de PSV’er ook vaak in de aanval wordt geposteerd. Toch gaf Gakpo aan dat hij het liefst op tien speelt en ook Memphis ziet hem het liefst op tien. Bij Argentinië loopt Alexis Mac Allister nog rond, maar ondanks dat hij al één keer scoorde dit WK, moet de middenvelder van Brighton & Hove Albion op de bank plaatsnemen.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door voetbalnieuws.nl (@voetbalnieuws.vn)

Spits: Memphis Depay
De spits van FC Barcelona kwam dit seizoen amper in actie door blessureleed en de keuzes van Xavi, maar bij Oranje is hij de onbetwiste aanvalsleider. Memphis moest nog naar zijn fitheid toewerken, maar tegen de VS liet hij zien dat dat nu verleden tijd is. Met de belangrijke 1-0 kon de oud-PSV’er weer een Oranje-doelpunt bijschrijven. De teller staat inmiddels op 43. Bij Argentinië loopt er met Julian Álvarez ook een uitstekende spits rond. De aanvaller scoorde al twee keer en veroverde gedurende het WK een basisplaats ten faveure van Lautaro Martínez, maar het is niet ondenkbaar dat Memphis dat doelpuntentotaal ook al had bereikt als hij heel het toernooi fit was. Memphis is bij Oranje wél altijd zeker van een basisplaats. Mede daardoor krijgt hij ook in dit elftal de voorkeur.

Spits: Lionel Messi
Alle ogen zijn dit WK op Messi en zijn droom gericht. De aanvaller is in Qatar in topvorm en scoorde al drie keer. Bovendien gaf de aanvaller van Paris Saint-Germain één assist. Messi is de leider van Argentinië en hij heeft maar één doel: het WK winnen. De basisplaats van Messi zou nergens ter discussie staan, dus ook in dit elftal niet. Dat er bij Oranje ook nog spelers als Steven Bergwijn, Wout Weghorst en Vincent Janssen rondlopen, hoeft eigenlijk niet eens te worden benoemd.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door voetbalnieuws.nl (@voetbalnieuws.vn)

Bondscoach: Louis van Gaal
De status van Van Gaal is bekend. De coach 'leverde' bij Ajax, FC Barcelona, Bayern München, Manchester United en Oranje en ook tijdens zijn huidige ambtstermijn is dat het geval. Het Nederlands elftal verloor nog niet sinds de aanstelling van de trainer en dat hoopt Van Gaal zo te houden. Wat bondscoach Lionel Scaloni wel won en Van Gaal nog niet, is een prijs met de nationale ploeg. Onder leiding van Scaloni won Argentinië de Copa America, maar deze prijs valt tóch in het niet bij wat Van Gaal allemaal in de prijzenkast heeft staan. De keuze valt daarom op Van Gaal.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door voetbalnieuws.nl (@voetbalnieuws.vn)

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!