Nieuws

Oranje volgt Action Type-principe op WK: 'Elke linie heeft een andere benadering'

Oranje volgt Action Type-principe op WK: 'Elke linie heeft een andere benadering'

08-12-2022 10:34

In 2008 werden de hockeyers er Olympisch kampioen mee: het Action Type-principe. Het Nederlands elftal zet in Qatar ook in op dit principe en hoopt er de wereldtitel mee te veroveren. Marc Lammers maakte bijna vijftien jaar geleden deel uit van de hockey-ploeg en legt uit hoe Action Type in elkaar steekt. 

Lammers legt in gesprek met de NOS de basisprincipes uit waar Action Type van uit gaat. "Ik wil veel vertellen, maar veel ook niet", stelt Lammers voorop. Voor je het weet ligt informatie die ik daarover deel in Argentinië of bij andere tegenstanders die Oranje daarna mogelijk treft. En het laatste dat ik wil, is dat ik Louis van Gaal aan de telefoon krijg met de vraag waarom ik in 's hemelsnaam al deze kennis deel."

Het Action Type-principe is van Amerikaanse komaf en is een manier om een sporter in te delen in één van zestien karakterologische typeringen. Voormalig volleybalcoach John Murphy ontwikkelde de theorie. "Action Type is een studie die jouw typologie analyseert. Het leert je in welke mate spelers binnen een team verschillend zijn. Hoeveel diversiteit er in een ploeg zit", stelt Lammers.

Volgens Lammers zijn spelers op elke linie van oorsprong anders en zitten zij anders in elkaar. "Aanvallers gaan meestal uit van intuïtie. Middenvelders zijn harde werkers die doen wat er gezegd wordt. Verdedigers zijn control freaks. Iedere linie vraagt om een eigen benadering. De sterkste teams zijn de teams met de grootste diversiteit. Mits je die verschillen van elkaar accepteert", besluit Lammers.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!