Nieuws

Sportpsycholoog hielp Dumfries vooruit: 'Ik draai alleen aan wat knopjes'

Sportpsycholoog hielp Dumfries vooruit: 'Ik draai alleen aan wat knopjes'

08-12-2022 10:16

Sportpsycholoog Annemieke Zijerveld hielp Denzel Dumfries door een mentaal zware periode heen. De verdediger van het Nederlands elftal schitterde in het duel met de Verenigde Staten. In gesprek met De Limburger stelt Zijerveld hoe belangrijk het mentale aspect is in de topsport.

Zijerveld wil in het eenmalige interview graag een aantal vooroordelen uit de wereld helpen. "Vooropgesteld komen sporters niet alleen bij een psycholoog omdat ze een mentaal probleem hebben. Het overgrote deel wil op het moment suprême gewoon de best mogelijke focus hebben, zodat ze zich niet laten afleiden door alle randzaken die op de loer liggen. Meestal starten we daarom ruim voor zo’n toernooi al met het leggen van de basis, waardoor je elkaar leert kennen en een speler genoeg tijd heeft om zijn brein te trainen."

Dumfries bewierrookte na het duel met de Verenigde Staten de sportpsycholoog. Met een goal en twee assists was de verdediger de grote man van Oranje. "Je brein is het vertrekpunt van alles", stelt Zijerveld. "Iedere actie die een speler maakt, wordt geïnitieerd door het brein. Als je veel stress of angst ervaart, krijg je vertraging in dat systeem en zal de uitvoering van een actie nooit perfect zijn."

Op het WK worden tot dusver veel strafschoppen gemist. Dat zou kunnen liggen aan een verstoring in de geestelijke balans van spelers. "Dat zie je aan spelers die in één keer een bal spelen waarvan je denkt: hoe kan dát nou? Of dat een penalty zo slecht wordt genomen dat je het gevoel hebt dat je het zelf beter had kunnen doen", besluit Zijerveld. "Als er dan tijdens het event toch een bepaalde angst insluipt of een speler zit niet in het moment, draai ik alleen aan wat knopjes en dan zijn we er vaak al."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!