Nieuws

'Traditionele top-drie voert machtsstrijd in Eredivisie, maar werkt aan compromis'

'Traditionele top-drie voert machtsstrijd in Eredivisie, maar werkt aan compromis'

08-12-2022 08:47

Achter de schermen van de Eredivisie is het onrustig. Voetbal International weet te melden dat er nog altijd een flinke machtsstrijd gaande is, die voornamelijk wordt gevoerd door Ajax en Feyenoord.

De NL League zou de onderlinge problemen tussen de Eredivisieclubs tot stand hebben gebracht. Door het invoeren van een dergelijke League zou de competitie alle beslissingen zelf kunnen nemen en een organisatie als de KNVB buitenspel worden gezet. Dat betekent dat de Nederlandse clubs niet meer afhankelijk zijn van bondsbeslissingen.

Alleen Feyenoord en Ajax gingen anderhalf jaar geleden niet akkoord met de plannen voor de NL League, wat tot op de dag van vandaag nog niet is veranderd. Ook is er een nieuw probleem om de hoek komen kijken: ook PSV heeft zijn vraagtekens erbij gezet.

De problemen zijn veroorzaakt door een meningsverschil over geld en macht. De traditionele top-drie stond tussen 2019 en 2022 om en nabij de 15,6 miljoen euro af. Dat heeft ervoor gezorgd dat er aan de ene kant wordt gedacht ‘wij zijn de sociaalste topclubs van Europa’, terwijl de andere kant klinkt dat ‘de topclubs Hollebolle Gijs zijn, die de rest wil opeten’.

Toch denkt VI dat er een einde kan komen aan het conflict. Zowel Ajax, Feyenoord als PSV denken aan een compromis: er blijft geld gaan naar de overige vijftien Eredivisie-clubs, maar daar staan wel een aantal voorwaarden tegenover.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!