Nieuws

Oude bekende voor Oranje: Spanjaard leidt kwartfinale tegen Argentinië

Oude bekende voor Oranje: Spanjaard leidt kwartfinale tegen Argentinië

07-12-2022 21:09
1

Antonio Mateu Lahoz krijgt vrijdagavond de leiding over de WK-kwartfinale tussen Nederland en Argentinië. De Spanjaard is een oude bekende van Oranje, al zijn de herinneringen niet bepaald om over naar huis te schrijven.

Zo was Mateu Lahoz namelijk ook de leidsman in de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Turkije en Nederland, in september 2015. Oranje verloor kansloos met 3-0, waardoor kwalificatie voor het latere eindtoernooi in Frankrijk vrijwel zeker uit het hoofd kon worden gezet. Een halfjaar later was er weer een onderlinge ontmoeting. Tijdens een vriendschappelijke oefenwedstrijd wist Oranje wel te winnen van Engeland: 1-2. Vincent Janssen en Luciano Narsingh waren daarin trefzeker.

Mateu Lahoz, die naast zijn baan als scheidsrechter ook wiskundedocent is, geldt als één van de beste scheidsrechters van Europa. Zo fluit hij regelmatig grote wedstrijden in de Champions League en was hij eerder op het WK van 2018 en het EK van 2021 aanwezig. In Qatar mocht hij eerder optreden in de wedstrijden tussen Qatar en Senegal (1-3) en Iran en de Verenigde Staten (0-1).

Woensdag werd bekend dat de Spanjaard één van de scheidsrechters is die kan rekenen op een langer WK-verblijf. Dat geldt ook voor Danny Makkelie en de Franse Stéphanie Frappart. Arbiters zijn op het toernooi afhankelijk van de prestaties van hun eigen land. Des te verder zij komen, des te kleiner de kans voor de scheidsrechters is op een mogelijke WK-finale. Spanje werd dinsdag na strafschoppen uitgeschakeld door Marokko, waardoor Mateu Lahoz ook nog mag hopen op een rol ná de kwartfinales.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!