Portugal walst over Zwitserland heen, Ronaldo-vervanger Ramos maakt er drie

06-12-2022 21:52

Portugal heeft dinsdagavond niets overgelaten van Zwitserland in de achtste finales van het WK. Cristiano Ronaldo begon verrassend op de bank en werd vervangen door Gonçalo Ramos, die alles behalve teleurstelde. Het werd uiteindelijk 6-1 voor de Portugezen, die in de kwartfinale Marokko zullen treffen.

Portugal was vanaf het eerste moment de dominante ploeg en kwam dan ook vroeg op voorsprong. Ramos kreeg de bal en schoot vanaf een lastige hoek snoeihard binnen. De honger van Portugal was na de openingstreffer nog niet gestild en de ploeg bleef op zoek gaan naar een volgende treffer. Na een klein half uur was het verrassend genoeg de 39-jarige Pepe die de voorsprong verdubbelde door de bal tegen de touwen te koppen. Pepe is met zijn 39 jaar de oudste doelpuntenmaker op een WK knockout-wedstrijd en neemt het record van Ronaldo over, die eind november dat record op zijn naam kreeg.

Het spelbeeld veranderde geen moment en Portugal ging in de tweede helft verder met scoren. Ramos kreeg de bal van dichtbij aangespeeld en liep deze door de benen van doelman Yann Sommer. Vier minuten later kreeg Raphael Guerreiro de bal en haalde de speler genadeloos hard uit om de stand op 4-0 te zetten. Zwitserland begon een alles-of-niets strategie en wist de eretreffer te maken. Manuel Akanji liep de bal bij de tweede paal van dichtbij binnen.

Het was tien minuten later echter alweer Ramos die toesloeg. Met een subtiel wipje verschalkte de aanvaller Sommer en was de hattrick een feit. Ramos is met zijn hattrick de een-na-jongste speler ooit die op een WK knockout-wedstrijd een hattrick maakt. De jongste is niet de minste: Pelé. Een kwartier voor tijd mocht Ronaldo zijn opwachting maken en verving hij Ramos. De ruime voorsprong van Portugal kwam niet meer in gevaar en Ronaldo kon niet het verschil maken. Rafael Leão besloot in de blessuretijd uit te halen en vond prachtig de verre hoek.

Portugal liet niets heel van Zwitserland en treft Marokko in de kwartfinale van het WK.