WK-sprookje Marokko krijgt vervolg na succesvolle strafschoppenreeks tegen Spanje

06-12-2022 18:45 Laatste update: 19:03
2

De WK-droom van Marokko heeft dinsdag een vervolg gekregen. De Marokkanen wonnen in de achtste finales van Spanje na strafschoppen. Hakim Ziyech en co. hebben zodoende geschiedenis geschreven, het Marokkaanse elftal wist namelijk nog nooit de kwartfinale van een WK te bereiken.

Ziyech, Noussair Mazraoui en Sofyan Amrabat begonnen dinsdagmiddag in de basisopstelling bij De Leeuwen van de Atlas. Het in Nederland geboren trio maakte zodoende hun opwachting in de knock-outfase van een WK. Vanaf minuut één vochten zowel Marokko als Spanje voor een plek in de kwartfinales.

Het eerste bedrijf werd een schaakspel tussen de Spanjaarden en De Leeuwen van de Atlas. De ploeg van Luis Enrique was voornamelijk aan zet, maar de Marokkanen hielden in verdedigend opzicht goed stand. Hierdoor kon Spanje in de eerste helft enkel een paar speldenprikjes uitdelen. Kort voor rust was Marokko via Nayef Aguerd nog dicht bij de openingstreffer, maar hij kopte over het doel van Unai Simón. Hierdoor zochten beide ploegen met een 0-0 ruststand de kleedkamers op.

Na de thee ging het voetbalgevecht tussen Marokko en Spanje verder. Na een uur spelen was er nog altijd niet gescoord, waardoor Enrique besloot om aanvallers Álvaro Morata en Nico Williams binnen de lijnen te brengen. Het Spaanse tweetal werd in de slotfase - vooral via de rappe Williams - nog enkele keren gevaarlijk. Een doelpunt leverde dit niet op, waardoor het na negentig minuten nog steeds 0-0 stond.

Een verlenging moest in het Education Citystadium uitmaken wie de kwartfinales zou bereiken. In deze verlenging kreeg Marokko een levensgrote mogelijkheid via Walid Cheddira, maar Unai Simón stond uitstekend op zijn post. In de tweede helft van de verlenging werd niet meer gescoord, waardoor penalty's het duel moesten beslissen. De Marokkanen wisten het hoofd het beste koel te houden in de strafschoppenreeks en kwamen als winnaar uit de strijd (3-0). De ploeg van Walid Regragui gaat hierdoor naar de kwartfinales van het WK in Qatar, waar Ziyech en co. de winnaar van Portugal - Zwitserland treffen.