Exclusive

Spaans-Marokkaans middenveld om je vingers bij af te likken, Mazraoui op linksback

Spaans-Marokkaans middenveld om je vingers bij af te likken, Mazraoui op linksback

06-12-2022 10:00 Laatste update: 09:52

Met Marokko tegen Spanje staat er een ware kraker op het programma in de achtste finales van het WK in Qatar. In het elftal van zowel Luis Enrique als Hoalid Regragui lopen parels van voetballers rond, die samen in één elftal niet zouden misstaan. VoetbalNieuws laat je in VN’s Teamcombo zien welke elf er op het veld zouden staan wanneer we de twee landen zouden combineren

Doelman: Unai Simon
Simon is geboren en getogen doelman uit het Spaanse Baskenland. Om die reden komt hij in aanmerking voor de positie onder de lat bij Athletic Bilbao, waar hij de nodige indruk heeft gemaakt. Door zijn prestaties bij de club is Simon momenteel eerste doelman van Spanje, waar hij toch doelmannen als David de Gea en Kepa Arrizabalaga achter zich heeft gehouden. Op het huidige WK hield hij één keer de nul en was hij ondanks één tegentreffer vooral tegen Duitsland één van de uitblinkers aan Spaanse zijde. De 25-jarige goalie redde een aantal keer zeer knap tegen Die Mannschaft, waardoor het een punt overhield aan dat duel. Ook Marokko-doelman Bono verdient een eervolle vermelding na zijn cleansheet tegen Kroatië. De keeper van Sevilla was alleen bankzitter tegen België, waardoor Simon in de basis hoort.

Rechtsback: Achraf Hakimi
Over de keuze voor de rechtsback hoeft niet lang te worden nagedacht. Hakimi is momenteel één van de beste – misschien wel de beste – rechtsbacks van de wereld. De 53-voudig Marokkaans international laat op het WK zien wat hij ook wekelijks bij Paris Saint-Germain doet. Hakimi stoomt veel op via de rechtervleugel, was al goed voor één assist en brengt meer dan Spanje-back Dani Carvajal. Saillant detail: het had niet veel gescheeld of Hakimi had voor Spanje gespeeld. De verdediger is geboren in het Zuid-Europese land en doorliep de jeugdopleiding van Real Madrid.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door voetbalnieuws.nl (@voetbalnieuws.vn)

Rechtercentrale verdediger: Rodri
De battle tussen de twee rechtercentrale verdedigers gaat tussen twee Premier League-spelers: Rodri en Nayef Aguerd. Eerstgenoemde zou je misschien niet zo snel op deze plek verwachten, maar hij blijkt één van de tactische listen van Enrique te zijn. Met Rodri in het centrum krijgt Spanje meer voetbal in de ploeg, wat tegen Costa Rica en Duitsland goed uitpakte. West Ham United-verdediger Aguerd speelt ook een verdienstelijk toernooi, maar moet het toch afleggen tegen de geslepen Rodri.

Linkercentrale verdediger: Aymeric Laporte
Links in het centrum vinden we Laporte, voetbalmaat en ploeggenoot van Rodri bij Manchester City. De geboren Fransman komt pas sinds kort uit voor La Roja, omdat hij pas in 2021 de Spaanse nationaliteit kreeg toegewezen. Laporte speelt momenteel een steady toernooi en doet ook exact wat hij City doet: sterk zijn in de duels en altijd de voetballende oplossing vinden. De verdediger krijgt daarom de voorkeur boven Romain Saiss, die wel een doelpunt meepikte in de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen België en daarom een eervolle vermelding verdient.

Linksback: Noussair Mazraoui
De keuze tussen Mazraoui en Jordi Alba is misschien wel de moeilijkste uit het hele team. Beide backs spelen een meer dan verdienstelijk toernooi, waarin de Spanjaard zelfs al twee assists gaf. Toch hebben we gekozen voor Mazraoui, die in tegenstelling tot Bayern München bij Marokko aan de linkerkant speelt. De voormalig Ajax-speler moest tegen Kroatië nog met een blessure naar de kant, maar speelde de twee daaropvolgende groepswedstrijden 'gewoon' mee. Mede door hem hielden de Leeuwen van de Atlas twee keer de nul tegen toplanden Kroatië en België, waardoor hij de voorkeur krijgt boven de vooral in aanvallend opzicht opvallende Alba.

Defensieve middenvelder: Sofyan Amrabat
Dé speler van Marokko die misschien wel het meest in het oog springt, is Amrabat. De voormalig speler van onder meer FC Utrecht en Feyenoord heeft bijzonder grote stappen gezet na zijn vertrek uit de Eredivisie. De Marokkaans international is een breekijzer op het middenveld en loopt vrijwel alle gaten dicht, waardoor toppers als Kevin de Bruyne en Luka Modric het lastig hadden op het middenveld. Zijn prestaties zijn ook in Europa niet onopgemerkt gebleven: volgens Sky Sports zouden Liverpool en Tottenham Hotspur aan het aantrekken van Amrabat denken. Wat ons betreft verdient hij daarom de voorkeur boven Sergio Busquets, die een gewaardeerde kracht blijft maar met vlagen toch ongelukkig speelt bij Spanje.

Rechtercentrale middenvelder: Gavi
De keuze voor Gavi is een makkelijke. Het pas achttienjarige talent maakte een pracht van een doelpunt tegen Costa Rica en is daarmee na Brazilië-legende Pélé de jongste doelpuntenmaker ooit op een WK. Ook voetballend is de jongeling van FC Barcelona niet te stoppen en doet hij vrolijk mee in de rondo die Spanje soms speelt waarbij de tegenstander in het midden staat. Gavi maakt daarnaast ook kans om de prijs van talent van het toernooi te winnen. Dat alles bij elkaar zorgt ervoor dat de Spanjaard de voorkeur krijgt boven Azzedine Ounahi.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door voetbalnieuws.nl (@voetbalnieuws.vn)

Linkercentrale middenvelder: Pedri
Ook Pedri mag niet ontbreken in het samengestelde elftal van Spanje en Marokko. Net als Gavi heeft het andere Barça-talent het ook weer op zijn heupen en viel hij vooral op in het duel met Duitsland, waarin hij (en Jamal Musiala namens de Duitsers) over het veld heen dartelde alsof ze een oefenwedstrijd aan het spelen waren. Met zijn piekfijne passes, bijzondere dribbels en sublieme gevoel voor ruimte is Pedri één van de beste spelers van dit WK. Daardoor moet Abdelhamid Sabiri genoegen nemen met een plek op de bank, iets dat hij ongetwijfeld zou begrijpen.

Aanvallende middenvelder: Hakim Ziyech
Bij Chelsea wil het allemaal niet echt vlotten, maar Ziyech heeft het bij Marokko weer op zijn heupen. De spelmaker heeft weer een dwingende rol te pakken bij zijn land en vrijwel elke creatieve aanval gaat eerst langs hem. Tegen Kroatië en België was hij al een aantal keer dichtbij, maar tegen Canada maakte de aanvallende middenvelder dan eindelijk zijn eerste WK-doelpunt. En hoe: na geklungel achterin liftte de voormalig Ajax-speler de bal van grote afstand vakkundig in het net. Bij Marokko speelt Ziyech op rechts, maar in het VN-elftal is er een plek op tien voor hem gereserveerd.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door voetbalnieuws.nl (@voetbalnieuws.vn)

Rechterspits: Álvaro Morata
In het twee-spitsen systeem is er voor Morata een plek rechts in de aanval. De spits begon aan het begin van het WK nog op de bank, maar maakt telkens indruk wanneer hij in de ploeg komt. Tegen Costa Rica en Duitsland maakte hij één goal als invaller en was daarmee belangrijk voor La Roja. De spits van Atlético Madrid is niet altijd gelukkig bij het Spaanse nationale elftal en heeft in het verleden al veel over zich heen gekregen, maar lijkt het nu voor zichzelf op de rit te hebben.

Linkerspits: Youssef En-Nesyri
De partner in crime van Morata is wat ons betreft En-Nesyri. De Marokkaan speelt net als de Spanjaard in de Primera División, bij Sevilla. En-Nesyri is tweebenig en was tegen Canada één van de smaakmakers voor de Leeuwen van de Atlas. De spits kwam op aangeven van Hakimi tot scoren, wat een emotionele moment opleverde. Met name in huize En-Nesyri rolden de tranen over de wangen van zijn familie. Het tandem En-Nesyri Morata zou dan ook een mooi spitsenduo zijn voor elk land.

Bondscoach: Luis Enrique
De coach die dit elftal onder zijn hoede moet nemen, is Enrique. De Spaanse oefenmeester staat erom bekend dat hij attractief voetbal wil spelen, en laakte afgelopen week nog de speelstijl van vele andere landen op dit WK. Volgens de trainer die voorzien is van Barça-dna, zijn we op een punt bereikt waarin we zijn doorgeslagen en eerder de aanval moeten kiezen dan de verdediging. Voetbal is volgens de Spanjaard dan ook amusement. Aan Enrique de taak om al deze creatievelingen in hun kracht te laten komen.

https://mainichi.jp/english/articles/20221206/p2g/00m/0sp/002000c

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!