Nieuws

Wenger en Klinsmann snappen kritiek op Oranje niet: 'Met beker naar huis gaan'

Wenger en Klinsmann snappen kritiek op Oranje niet: 'Met beker naar huis gaan'

04-12-2022 15:56 Laatste update: 15:56
1

Arsène Wenger en Jürgen Klinsmann zijn onder de indruk van het Oranje van bondscoach Louis van Gaal. Dat laten de leden van de technische studiegroep van de FIFA weten tijdens een mediamoment.

"De beste manier om de discussie in Nederland te stoppen, is door met de wereldbeker naar huis te gaan", begint Wenger, doelend op het commentaar dat Oranje krijgt op het verdedigende spel. Wenger begrijpt Van Gaal wel."Nederland heeft drie topverdedigers centraal. Die moet je dan in hun kracht gebruiken. Ik wil Van Gaal niet bestempelen als een conservatieve coach."

"Het Nederlandse voetbal is historisch gezien altijd erg aanvallend", vervolgt Wenger. "Dit WK hebben ze minder balbezit, maar op dit moment werkt dat voor hen. Van Gaal weet, met al zijn ervaring, precies wat hij doet", citeert de NOS de Fransman. "Ik dacht gisteravond nog: hij komt terug bij Oranje en staat toch maar weer in de kwartfinale. Voor zijn komst had Nederland het moeilijk. Dus Van Gaal heeft iets speciaals en ik heb veel respect voor hem."

Ook Klinsmann is onder de indruk en stipt de effectiviteit van Oranje aan. Uit cijfers blijkt Oranje van bijna alle landen de minste doelpogingen te produceren in de groepsfase. "Wij Duitsers hebben de meeste schoten op goal gelost, maar zijn al naar huis. Want wij hebben geen Memphis Depay of Cody Gakpo om de bal erin te schieten", aldus de voormalig Duits international, die het doelpunt van Gakpo uitlicht. "Als aanvaller moet je een voorzet kunnen lezen en een goede loopactie in huis hebben. De kopbal van Gakpo tegen Senegal is daarvan een geweldig voorbeeld."

Klinsmann ziet bovendien dat in het hedendaagse voetbal de vleugels steeds belangrijker worden. "Een goed voorbeeld daarvan was Nederland tegen de Verenigde Staten, waarbij de vleugelspelers (Denzel Dumfries en Daley Blind, red.) een hoofdrol hadden. In het centrum bouwen teams het dicht, is het te druk. Het land met de beste vleugelspelers, zowel aanvallend als verdedigend, maakt de meeste kans om dit WK te winnen."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie