Nieuws

Dumfries voegt zich bij Cruijff en Rensenbrink: 'Blij dat ik het team kon helpen'

Dumfries voegt zich bij Cruijff en Rensenbrink: 'Blij dat ik het team kon helpen'

03-12-2022 18:20 Laatste update: 18:23

Denzel Dumfries en Daley Blind kenden de afgelopen weken de nodige kritiek, maar waren in de achtste finale tegen de Verenigde Staten van groot belang. Dumfries en Blind erkennen dat het meer afwachtende systeem van Oranje zaterdag goed werkte voor de wingbacks.

Dumfries scoorde en gaf twee assists en is blij met zijn hoofdrol. "Ik was gefocust. Het belang van de wedstrijd was om te winnen, ik ben blij dat ik het team heb kunnen helpen. Ik ben ook blij voor Daley. We hebben eerlijk gezegd veel kritiek gehad en het is een boost voor ons beide dat we belangrijk kunnen zijn voor de ploeg", zegt de rechtsback tegenover de NOS.

Blind voelde zich op zijn gemak in het meer verdedigende systeem van Oranje. "Teams zakken in tegen ons. Dat is moeilijker voor ons als wing-backs. Nu lag daar juist de ruimte, omdat we de andere ploeg lieten spelen. Er kwam ruimte achter hun backs omdat ze hoog stonden. Ik denk dat we vandaag het strijdplan heel goed hebben uitgevoerd. Ik weet niet of het ooit is voorgekomen dat de wingbacks op elkaar een goal en assist maken, haha."

Dumfries was betrokken bij drie goals, dat lukte tot dusver alleen Rob Rensenbrink en Johan Cruijff. "Dat is mooi. Het belangrijkste is de overwinning en die hebben we behouden." Blind ziet veel gelijkenissen met de ploeg uit 2014, dat derde werd op het WK. "Tuurlijk hebben we een plan, we gaan niet op eigen houtje de wedstrijd in. In andere wedstrijden zetten we meer druk, nu waren we meer compact. Daar hadden hun centrale verdedigers moeite mee. Sommige momenten konden we beter doordekken. Uiteindelijk hebben we heel compact verdedigd, waardoor er meer ruimte voor ons lag in de counter. Als je op deze manier speelt, heb je soms minder de bal, maar kan je heel effectief zijn."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!