Effectief Oranje rekent af met VS ondanks 'tovergoal' en is eerste kwartfinalist

03-12-2022 17:52 Laatste update: 17:55
4

Oranje heeft zaterdag afgerekend met de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK in Qatar. De ploeg van Louis van Gaal was bij vlagen zeker niet dominant, maar wist door effectiviteit en een uitblinkende Denzel Dumfries de wedstrijd naar zich toe te trekken. Het werd 3-1 voor Oranje.

De eerste grote kans was voor de Verenigde Staten. Binnen enkele minuten was het Christian Pulisic die van dicht bij een open kans miste. Andries Noppert hield zijn doel schoon nadat Daley Blind te laat was met het opheffen van buitenspel. De Amerikanen drongen flink aan in het begin van de wedstrijd, maar het was het Nederlands elftal dat de score na tien minuten opende. Na een combinatie van twintig passes was het Denzel Dumfries die de bal breed legde op Memphis Depay. De aanvaller twijfelde geen moment en schoot de bal achter doelman Matt Turner.

Het spelbeeld veranderde na de openingstreffer niet. Oranje hield nauwelijks de bal in de ploeg en counterde voornamelijk bij balverlies van de VS. Richting de rust zakte het balbezit percentage van Oranje naar de 30 procent. Vlak voor rust zette Daley Blind het Nederlands elftal op een 2-0 voorsprong. Dumfries gaf de bal voor en de wingback van het Nederlands elftal verdubbelde de score voor Oranje.

In de tweede helft wist Oranje ondanks de voorsprong niet te overtuigen. Memphis kreeg na een klein uur spelen een kans en schoot hard, maar doelman Matt Turner kon de bal overtikken. Naarmate de tweede helft vorderde, drukte de VS steeds meer richting het doel van Oranje en dat leidde tot een verdiende tegentreffer. Hagi Wright kreeg zijn standbeen tegen een voorzet en op miraculeuze verdween de bal achter Noppert. Xavi Simons mocht de laatste tien minuten meespelen en verving Memphis.

Oranje moest vrezen voor een Amerikaanse storm, maar zag tien minuten voor tijd het verschil weer naar twee groeien. Dumfries, die een geweldige wedstrijd speelde, werd gevonden na een puntgave voorzet van Blind en schoot gedecideerd binnen. Na de 3-1 was het verzet van de VS gebroken en speelde Oranje de wedstrijd rustig uit.

Door de overwinning stroomt Nederland door naar de kwartfinale en wordt de tegenstander Australië of Argentinië. Beide landen trappen zaterdagavond om 20.00 uur af om te bepalen wie de kwartfinale bereikt.