Nieuws

'Je moet Van Gaal meegeven dat er nu eindelijk op strafschoppen wordt getraind'

'Je moet Van Gaal meegeven dat er nu eindelijk op strafschoppen wordt getraind'

03-12-2022 10:19 Laatste update: 13:20
1

Penaltyseries roepen vaak vraagtekens op; is het slechts een loterij of een aaneenschakeling van logica? Mocht er zaterdagmiddag bij NederlandVerenigde Staten na 120 minuten nog geen winnaar zijn, dan volgen uiteraard de strafschoppen. Gyuri Vergouw, auteur van het boek De Strafschop. Zoektocht naar de ultieme penalty, sprak met de NOS over misschien wel het meest spannende fenomeen in het voetbal.

"Toen ik mijn boek vlak voor het EK van 2000 publiceerde, werd ik nog net niet gelyncht door het volk. Men vond het allemaal onzin", kan Vergouw zich nog herinneren. "Van 2000 tot 2010 heb ik elke bondscoach mijn boek toegestuurd, met een persoonlijke brief. Ik kreeg geen enkel antwoord. Geen één."

Louis van Gaal, de bondscoach die altijd riep de strafschoppenserie een loterij te vinden, zweert momenteel bij het trainen van strafschoppen en de analyses van 'Professor Tim'. Vergouw vindt het verstandig. "Dat moet je Van Gaal nageven, dat hij het nu eindelijk doet. Zo hoort het. Ik moest wel vreselijk lachen dat de KNVB zegt dat ze op basis van eigen onderzoek nu tot de conclusie zijn gekomen dat je op strafschoppen kan trainen."

Die druk die komt kijken bij het nemen van een strafschop op een WK, kun je dat ook trainen? "Bij heel veel stress blokkeer je, maar bij heel weinig stress presteer je ook weinig omdat je denkt: nou ik doe het wel even. Je moet dus eigenlijk precies in het midden zitten. De meest ideale spelers om een strafschop te nemen zijn jongens die van zichzelf weten: ik ben niet de allerbeste of de meest technische, maar ik ben met heel hard werken wel ver gekomen. Denk aan spelers als Dirk Kuyt."

En de keeper? "Noppert heeft een geweldige reach naar de hoeken. Nadeel is wel dat hij wat moeilijker naar de grond gaat. Een kleine keeper ligt sneller laag. Maar zeker zo’n grote keeper, dat is best wel indrukwekkend. Dat was Tim Krul ook."

Vergouw is duidelijk, strafschoppen trainen helpt en het is dus geen loterij. "Het is pas een loterij als allebei de teams er niet op trainen. Ik ben blij dat de strafschop eindelijk serieuzer wordt genomen. Het doel was altijd Oranje te helpen. Wellicht dat dit nu eindelijk lukt. Dat ik geen standbeeld in de tuin bij het KNVB-hoofdgebouw krijg was mij allang duidelijk, maar 'Professor Tim' misschien wel."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!