Exclusive

Géén Noppert, McKennie en Adams flankeren De Jong en Nederlands duo in de spits

Géén Noppert, McKennie en Adams flankeren De Jong en Nederlands duo in de spits

03-12-2022 10:00 Laatste update: 10:00
1

Oranje treft de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK in Qatar. Bij het elftal van bondscoach Gregg Berhalter lopen een aantal gevaarlijke spelers rond die bij Nederland niet zouden misstaan. VoetbalNieuws laat je in VN’s Teamcombo zien wat voor opstelling er zou kunnen worden gemaakt als we de twee landen zouden combineren.

Doelman: Matt Turner
De keeper van de VS maakte deze zomer de overstap van New England Revolution naar Arsenal FC en is daar de tweede doelman. Arsenal betaalde 5,5 miljoen euro voor Turner en laat hem vooral in de Europa League opdraven. Toch hield hij in dertien duels dit seizoen al zeven keer de nul, waarvan twee op het WK. Omdat Arsenal nog wel een paar treetjes hoger is dan sc Heerenveen, moet Andries Noppert, ondanks eveneens twee clean sheats dit WK, op de bank plaatsnemen.

Rechter centrale verdediger: Jurriën Timber
Het talent van Ajax werd afgelopen zomer verkozen tot Talent- en Speler van het Jaar in de Eredivisie en was dichtbij een toptransfer naar Manchester United. Uiteindelijk koos Timber voor een langer verblijf bij de Amsterdammers, maar de laatste weken steekt de verdediger niet in allerbeste vorm. Ondanks dat heeft hij zich weer in de basis geknokt bij Oranje. Dat Timber van een hoger niveau is dan Cameron Carter-Vickers (Celtic) en Walker Zimmerman (Nashville SC), die elkaar afwisselen rechts in het centrum bij de VS, staat niet ter discussie.

Centrale verdediger: Virgil van Dijk
Ook Van Dijk staat niet ter discussie. De verdediger van Liverpool steekt dit seizoen misschien niet in zijn allerbeste vorm, maar behoort nog steeds tot de beste spelers ter wereld. De aanvoerder van het Nederlands elftal zorgt keer op keer voor de organisatie in de defensie en mede daardoor kreeg Oranje pas één goal tegen. Een eventuele basisplaats voor Carter-Vickers of Zimmerman is wederom niet aan de orde.

Linker centrale verdediger: Nathan Aké
Aké completeert het Nederlandse centrale trio dat de nul moet gaan houden in dit sterrenensemble. De verdediger van Manchester City staat dit seizoen, mits fit, vrijwel altijd in de basis bij één van de allerbeste teams ter wereld en maakt ook bij Oranje een uitstekende indruk. De 35-jarige Tim Ream mag dan bij de VS een vaste waarde zijn, de linkspoot is in zijn carrière niet hogerop geraakt dan Fulham en dat lijkt ook niet meer te gaan gebeuren. Bovendien laat Aké keer op keer zien waarom bondscoach Louis van Gaal hem steevast in de basis posteert.

Linkervleugel: Christian Pulisic
Op de linkervleugel wordt gekozen voor een creatieve oplossing. De absolute sterspeler van de VS kan uitstekend uit de voeten op de linkerflank en hoort natuurlijk in dit elftal. Daarnaast maken Daley Blind en Antonee Robinson geen geweldige indruk dit WK en in Nederland houden we van aanvallen. Mede doordat Pulisic dit WK betrokken is bij alle goals van de VS, eenmaal als aangever en eenmaal als afmaker, valt de keuze op de creatieveling.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door voetbalnieuws.nl (@voetbalnieuws.vn)

Middenveld: Weston McKennie
De 24-jarige middenvelder maakte in 2021 de overstap van Schalke 04 naar Juventus en speelde zich daar geruisloos in de basis. Voor de Italiaanse topclub kwam McKennie inmiddels 93 keer in actie en daarin scoorde hij dertien keer en gaf hij vier assists, ondanks dat zijn kwaliteiten vooral bij het verdedigende aspect liggen. Marten de Roon en Teun Koopmeiners weten allebei niet te overtuigen bij Oranje en spelen bovendien bij het Serie A-subtopper Atalanta Bergamo. Een treetje lager dan de Oude Dame. McKennie presteert dit WK wél uitstekend en verdient daarmee een basisplaats.

Middenveld: Frenkie de Jong
De Jong is dit WK een van de weinige spelers bij Oranje die zich weet te onderscheiden. De middenvelder van FC Barcelona dirigeert het spel, staat verdedigend zijn mannetje en scoorde daarnaast zelfs al één keer. Ook bij de Catalanen heeft hij inmiddels het vertrouwen gewonnen van trainer Xavi, terwijl hij deze zomer nog naar de uitgang werd geduwd. De Jong is simpelweg een van de beste middenvelders ter wereld. Een status die Yunus Musah (Valencia CF) nog lang niet heeft bereikt.

Middenveld: Tyler Adams
Adams is de aanvoerder van de Verenigde Staten en laat dat op en buiten het veld keer op keer zien dit WK. De middenvelder wisselt ijzersterke optredens op het veld af met eveneens welbespraakte optredens tijdens de persconferentie. De spelverdeler zou perfect passen binnen het ‘totale mensprincipe’ van Van Gaal. Naast zijn goede WK, waar hij opvalt met nauwkeurige passing en fraaie dribbels, is de middenvelder ook een vaste basisspeler bij Leeds United in de Premier League. Daarvoor maakte de spelverdeler furore bij RB Leipzig, dat deze zomer zeventien miljoen euro voor hem ontving.

Rechtervleugel: Denzel Dumfries
In 2019 baalde Nederland nog stevig toen Sergino Dest voor Amerika koos, terwijl het toen al over Dumfries kon beschikken. Inmiddels heeft niemand het meer over de back van AC Milan. Dumfries groeide uit tot aanvoerder bij PSV, de beste Oranje-speler op het EK 2021 en dit seizoen  overtuigt de rechtspoot keer op keer bij Internazionale. Dest zit geregeld op de bank bij AC Milan, nadat hij ook bij FC Barcelona niet op een basisplaats kon rekenen. Ondanks dat Dest dit WK in goede vorm steekt en Dumfries nog zoekende is, krijgt de oud-Spartaan de voorkeur.

Linkerspits: Cody Gakpo
Gakpo is momenteel topscorer op het WK met drie doelpunten en verzorgde driemaal de openingstreffer voor Oranje. Ook bij PSV is de veelzijdige technicus op dreef, waardoor hij nu al op achttien goals en hetzelfde aantal assists staat dit seizoen. Een miljoenentransfer naar de absolute top lonkt. Bij de VS loopt Timothy Weah (OSC Lille) rond die het op het WK met één doelpunt zeker niet onverdienstelijk doet, maar in de Ligue 1 speelt de zoon van George Weah niet alles en scoorde hij nog niet. Mede daarom staat het buiten kijf dat Gakpo in de basis staat bij dit elftal.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door voetbalnieuws.nl (@voetbalnieuws.vn)

Rechterspits: Memphis Depay
Memphis maakte vorige zomer de overstap terug naar de absolute Europese top en werd in zijn eerste seizoen topscorer bij FC Barcelona, maar dit seizoen wil het nog niet vlotten. Mede door blessureleed speelde Memphis weinig en ook op het WK sukkelt de spits nog met zijn vorm. Toch staat de aanvaller met 42 goals tweede op de topscorerslijst van Oranje en de kans is groot dat daar dit WK weer wat goals bijkomen. Voor Memphis geldt ook: hoe fitter, hoe beter. Mede daarom krijgt de spits de voorkeur boven Josh Sargent, die dit seizoen negen keer scoorde voor Norwich City in de Championship, maar net als Depay dit WK nog niet tot scoren kwam.

Bondscoach: Louis van Gaal
De status van Van Gaal is bekend. De trainer 'leverde' bij Ajax, FC Barcelona, Bayern München, Manchester United en het Nederlands elftal en ook tijdens zijn huidige ambtstermijn is dat het geval. Oranje verloor nog niet sinds de aanstelling van de trainer en dat hoopt Van Gaal zo te houden. Gregg Berhalter is sinds 2018 bondscoach van de VS en sinds zijn aanstelling won Amerika de Gold Cup en de Nations League, maar de keuze valt toch op Van Gaal.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door voetbalnieuws.nl (@voetbalnieuws.vn)

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!