Spanje en Japan bereiken knock-outfase na zenuwslopende ontknoping in Groep E

01-12-2022 21:56 Laatste update: 22:06
1

Japan en Spanje hebben zich geplaatst voor de achtste finales van het WK in Qatar. Eerstgenoemde land treft Kroatië, terwijl de Spanjaarden zich kunnen klaarstomen voor een onderling duel met Marokko.

Japan – Spanje 2-1
Voorafgaand aan de laatste groepswedstrijd stond er nog genoeg op het spel voor Spanje en Japan. De Spanjaarden en de Japanners konden allebei de volgende ronde halen, maar de kans was ook aannemelijk dat één van de twee landen uitgeschakeld zou worden.

De ploeg van Luis Enrique kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Álvaro Morata kopte in de elfde minuut de 0-1 tegen de touwen en scoorde zodoende voor de derde wedstrijd op rij. Tot aan de rust wist Spanje deze voorsprong te verdedigen.

Na rust ging het opvallend genoeg alsnog mis voor de Spanjaarden. Japan kwam binnen tien minuten na rust op 2-1 dankzij doelpunten van ex-PSV’er Ritse Doan en Ao Tanaka. De Japanners hielden in de loop van het tweede bedrijf stand, waardoor ze groepswinst veiligstelden. Spanje was door de nederlaag afhankelijk van het resultaat op het andere veld.

Costa RicaDuitsland 2-4
Duitsland begon dramatisch aan het WK in Qatar, de ploeg van bondscoach Hansie Flick verloor zijn eerste groepswedstrijd met 1-2 van Japan. De Duitsers herpakten zich vervolgens met een gelijkspel tegen Spanje. In het laatste groepsduel moest wel met minimaal twee doelpunten verschil gewonnen worden om kans te houden op een plek bij de laatste zestien. Costa Rica zou bij een winstpartij kans maken om de volgende ronde te bereiken.

Flick had deze opdracht goed overgebracht op zijn ploeg, want de Duitsers begonnen enorm sterk aan de wedstrijd. De energieke spelers gingen direct op zoek naar een doelpunt. Al snel werd de gewenste vroege openingstreffer een feit, Serge Gnabry kopte op aangeven van David Raum de 0-1 tegen de touwen. Na dit doelpunt denderden de Duitsers door en gingen ze op zoek naar de tweede treffer, die voor meer rust zou zorgen. Deze goal viel echter niet, waardoor de Duitsers met een 0-1 voorsprong gingen rusten.

Na de thee kreeg Duitsland te horen dat Japan op voorsprong was gekomen tegen Spanje. Hierdoor was de ploeg van Flick afhankelijk van de Spanjaarden. Het nieuws kwam als een zware klap binnen en dit was ook terug te zien in het spel van de Duitsers. Costa Rica kwam op 2-1, waardoor zowel Duitsland als Spanje op dat moment in de problemen zaten. Duitsland kwam in de slotfase nog wel op 2-4 dankzij doelpunten van Kai Havertz (2) en Niclas Füllkrug, maar dit bleek uiteindelijk niet genoeg te zijn door de zege van Japan.

Dankzij de overwinning van Duitsland bereikte Spanje, ondanks de nederlaag tegen Japan, toch de knock-outfase. In de achtste finales neemt Spanje het op tegen Marokko, terwijl Japan Kroatië treft.