Exclusive

Courtois keeper, ijzersterk middenveld met Modric en De Bruyne, Lukaku in de punt

Courtois keeper, ijzersterk middenveld met Modric en De Bruyne, Lukaku in de punt

01-12-2022 15:45 Laatste update: 15:45

België en Kroatië nemen het donderdag om 16.00 uur op tegen elkaar in het allesbeslissende laatste duel in groep F. Beide ploegen beschikken over enkele gelouterde topspelers in de selectie. Wat als er één elftal zou kunnen worden gemaakt van de twee landen. VoetbalNieuws laat het je zien in VN’s Teamcombo.

Doelman: Thibaut Courtois
Over de man op goal bestaat geen twijfel. België beschikt met Courtois over één van de beste, zo niet dé beste doelman ter wereld. De sluitpost had verleden jaar nog een levensgroot aandeel in de Champions League-winst van Real Madrid en ook op het WK hield hij ondanks de mindere vorm van België alweer een keer de nul. Dinamo Zagreb-doelman Dominik Livakovic legt het vanzelfsprekend tegen hem af.

Rechter centrale verdediger: Dejan Lovren
Sinds zijn vertrek bij Liverpool speelt Lovren al jaren bij Zenit Sint-Petersburg speelt. Met Liverpool won de Kroaat de Champions League en speelde hij jaren op topniveau in de Premier League en met Kroatië bereikte hij de WK-finale in 2018. De positie van Lovren staat in dit elftal, net als bij zijn land, dan ook niet ter discussie.

Centrale verdediger: Toby Alderweireld
In het centrum was het kiezen tussen twee spelers die al aardig op hun retour zijn. Alderweireld keerde deze zomer terug naar zijn thuisland om te gaan spelen voor Royal Antwerp, terwijl ook Jan Vertonghen al flink aan het afbouwen. Na jarenlang op topniveau te hebben gespeeld bij Tottenham Hotspur en Benfica, streek hij deze zomer neer bij Anderlecht. Mede omdat Alderweireld dit seizoen goed gestart is in de Jupiler Pro League al drie keer scoorde en zes assists gaf, krijgt hij de voorkeur boven de andere oud-Ajacied.

Linker centrale verdediger: Joško Gvardiol 
Links in het centrum start de pas twintigjarige Gvardiol. De verdediger van RB Leipzig maakt indruk in de Bundesliga en was deze zomer al dichtbij een transfer naar Chelsea. Gvardiol maakt ook op het WK een ijzersterke indruk en zijn marktwaarde, die momenteel op zestig miljoen euro wordt geschat, zal alleen maar hoger worden. Het talent heeft zijn basisplaats in dit elftal volkomen verdiend.

Verdedigende middenvelder: Marcelo Brozović
De middenvelder van Internazionale is net als bij Kroatië de defensieve rots in de branding. De tweebenige spelverdeler is bij club en land een vaste waarde en kan bovendien een doelpunt maken. Bij België loopt natuurlijk ook Axel Witsel rond, maar hij speelt bij het dit seizoen bij het minder presterende Atlético Madrid regelmatig centraal. Bovendien speelt Brozovic tot op heden een sterk WK.

Middenvelder: Luka Modrić
De man die sowieso zeker is van een plekje op het middenveld is Modrić. Op 37-jarige leeftijd speelt de middenvelder nog steeds de pannen van het dak bij Real Madrid en Kroatië. Dit seizoen scoorde hij alweer zeven keer en hij gaf drie assists. Op het WK staat de teller nog op nul, maar de aanvoerder van de Kroaten is met en zonder bal van onschatbare waarde voor zijn land.

Middenvelder: Mateo Kovačić
De derde Kroaat op het ijzersterke middenveld van dit elftal. Kovačić speelde al voor Internazionale, Real Madrid en Chelsea en won meermaals de Champions League. Ook dit seizoen is hij aardig op dreef, ondanks dat een basisplaats in Londen niet vanzelfsprekend is. De spelverdeler speelde al 25 wedstrijden en staat mede door zijn welbekende demarrages in de basis.

Aanvallende middenvelder: Kevin De Bruyne
Hetgeen voor Modrić geldt, geldt natuurlijk ook voor De Bruyne. De Belg wordt gezien als een van de allerbeste middenvelders ter wereld en laat dat elke week zien bij Manchester City. De Bruyne scoorde vijf keer en gaf al veertien (!) assists dit seizoen. Bij de Rode Duivels wil het nog niet vlotten, maar zijn basisplaats in dit elftal komt niet in gevaar.

Linksbuiten: Yannick Carrasco
Carrasco is bij België en Atlético omgeschoold tot linkermiddenvelder, maar de vliegensvlugge technicus kan nog steeds uitstekend als linksbuiten uit de voeten. Mede door de verdedigende tactiek van Atlético scoorde Carrasco pas twee keer en gaf hij drie assists, maar vanwege zijn kwaliteiten én het gebrek aan buitenspelers bij zowel België als Kroatië staat de vleugelflitser in de basis.

Spits: Romelu Lukaku
Lukaku is de absolute wereldspits waar zou in Kroatië ook graag over zouden willen beschikken. De aanvaller van Internazionale kwam dit seizoen door veel blessureleed maar mondjesmaat in actie, maar zijn staat van dienst is duidelijk. Al 68 keer vond hij het net voor de Rode Duivels en daarmee is hij de al time-topscorer. In Kroatië is dat de gestopte Davor Suker met 'maar' 45 goals.

Rechtsbuiten: Ivan Perišić
Perišić is van origine een linksbuiten of linker middenvelder, maar vanwege zijn tweebenigheid staat de Kroaat op rechtsbuiten geposteerd. De passsterke Kroatisch international moet Lukaku van de assists gaan voorzien, hetgeen bij Internazionale ook van hem verwacht wordt. Perisic doet dat dit seizoen naar behoren. Al tien keer gaf hij een assist. Dat zijn De Bruyne-achtige cijfers, waardoor onder meer de gebroeders Hazard op de bank plaats moeten nemen.

Bondscoach: Zlatko Dalić
De bondscoach van Kroatië trainde nog geen grote clubs in de Premier League, zoals Roberto Martínez dat al wel deed bij onder meer Everton, maar bereikte wél de WK-finale met zijn land in 2018. Terwijl Martínez met de gouden generatie van de Rode Duivels vrijwel niets gepresteerd heeft, deed Dalić Kroatië dus wel. Ook op dit WK is de trainer hard op weg naar mooie resultaten. Tegen België hopen de Kroaten zich te verzekeren van een plek in de knock-outfase.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door voetbalnieuws.nl (@voetbalnieuws.vn)

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!