De situatie tussen Mexico en Polen op het WK uitgelegd: wat als alles gelijk was?

01-12-2022 13:40 Laatste update: 14:24

De ontknoping in groep C op het WK in Qatar bereikte woensdagavond een hoogtepunt. Al snel werd duidelijk dat Argentinië er met de groepswinst vandoor zou gaan, maar Mexico en Polen streden tot in de laatste seconden om het tweede ticket. Wat was er gebeurd wanneer het aantal fair play-punten gelijk was en Saudi-Arabië niet had gesescoord in de laatste seconden? VoetbalNieuws legt het uit.

De wedstrijden Argentinië  -Polen en Saudi-Arabië – Mexico ontbrandden pas echt na rust. De Mexicanen kwamen binnen tien minuten na rust op een 0-2 voorsprong, terwijl diezelfde stand na 67 minuten werd bereikt in het andere duel. Op dat moment barstte de strijd om de nummer twee positie echt los: Mexico en Polen stonden in alles gelijk, waardoor het fair play-systeem mee ging tellen. Zo werkt de klassering in de groep volgens de FIFA-regels, die bijvoorbeeld anders zijn dan de regels die de UEFA hanteert.

Het klasseringsysteem van de FIFA

1. Hoogste aantal punten

Logischerwijs is hét leidende onderdeel het aantal behaalde punten van een land. Op het moment dat de 0-2 stand op het scorebord stond in de wedstrijden van Polen en Mexico hadden beide landen virtueel gezien vier punten.

2. Verschil in aantal doelpunten

Waar bij de UEFA het onderling resultaat tegenwoordig als tweede onderdeel wordt meegenomen, is dit bij de FIFA nog altijd het verschil in doelpunten. Bij de virtuele stand van 0-2 was het doelpuntenverschil van beide landen nul.

3. Gescoorde doelpunten

Waar Mexico voorafgaand aan de wedstrijd tegen Saudi-Arabië nog geen doelpunten had gemaakt op het WK, had Polen dat al wel gedaan. Het land van Robert Lewandowski maakte er namelijk twee in het duel met Saudi-Arabië, waardoor het met een voordeel de wedstrijd tegen Argentinië in ging. Dat voordeel verdween als sneeuw voor de zon toen de Zuid-Amerikanen hun tweede maakte en Mexico er zelf inmiddels ook twee in had liggen. Beide ploegen hadden op dat moment dus allebei twee doelpunten gemaakt, ook gelijk dus.

4. Onderling resultaat – punten, doelpuntenverschil en gescoorde doelpunten

Na het aantal gescoorde doelpunten schakelt de FIFA over naar het onderling resultaat. Aangezien het duel tussen Polen Mexico in een 0-0 gelijkspel was geëindigd, waren de verschillen in punten, doelpuntenverschil en aantal gescoorde doelpunt van die bewuste wedstrijd ook gelijk.

5. Fair play-systeem

Omdat Polen en Mexico in alle bovenstaande punten gelijk stonden, werd er overgeschakeld op het fair play-systeem van de FIFA. Daarin krijgt het team met het laagste aantal punten het voordeel. In het systeem levert elk type kaart een ander soort puntenaantal op. Zo is een gele kaart één punt waard, een indirecte rode kaart goed voor drie punten, vier punten voor een directe rode kaart en vijf punten voor een speler die én geel pakt en daarna direct rood. Bij de 0-2 tussenstand tijdens de wedstrijd had Polen op een gegeven moment vijf punten, terwijl Mexico er zeven had, waardoor de Europeanen in het voordeel waren.

6. Loting

Mocht ook het puntentotaal in het fair play-systeem gelijk zijn, dan maakt de FIFA een beslissing waar geen voetbal aan te pas komt. De organisatie zal dan overgaan tot een loting, waar maar natuurlijk maar één land uit voort kan komen.

Eerder bijzonder voorval

Het eerste voorval van een team dat werd geëlimineerd door het fair play-systeem dateert van nog niet zo lang geleden. Vier jaar geleden op het WK in 2018 was Senegal het eerste en laatste land dat op basis van teveel behaalde fair play-punten het veld moest ruimen. Het was Japan dat toen een ronde verder mocht, ten koste van het Afrikaanse land dat nu wel is doorgestoten naar de knock-out fase van het mondiale eindtoernooi.