Nederland treft Amerika in achtste finales, Engeland neemt het op tegen Senegal

29-11-2022 22:08 Laatste update: 22:13

Engeland en Amerika hebben zich geplaatst voor de achtste finales van het WK in Qatar. Eerstgenoemde land treft Senegal, terwijl Amerika zich kan opmaken voor een onderling duel met Nederland.

Wales - Engeland 0-3
De nationale ploeg van Engeland wist zijn eerste groepsduel in Qatar overtuigend te winnen van Iran: 6-2. De tweede wedstrijd verliep minder succesvol, het duel eindigde in een bloedeloos gelijkspel. Engeland ging wel als nummer één de laatste groepswedstrijd in, terwijl Wales met één punt op plek vier stond. In de eerste helft waren beide ploegen nog in evenwicht, Engeland en Wales gingen rusten met 0-0.

Waar de ploeg van Gareth Southgate in de eerste helft niet in slaagde, lukte na de thee wel. In de vijftigste minuut schoot Marcus Rashford Engeland op voorsprong, de aanvaller van Manchester United scoorde een geweldige vrije trap. Een minuut later verdubbelde Phil Foden de voorsprong, de hoop van Wales was hierdoor verdwenen. Rashford maakte er uiteindelijk ook nog 0-3 van, waardoor Engeland eindigde als groepshoofd.

Iran - Amerika 0-1
Iran en Amerika hadden dinsdagavond beide nog kans op een plek in de achtste finales. Eerstgenoemde behaalde drie punten door de 0-2 overwinning op Wales, terwijl de Verenigde Staten de eerste twee groepswedstrijden gelijkspeelde. Amerika en Iran waren dinsdsagavond aan elkaar gewaagd. Christian Pulisic opende in de 38e minuut de score in Qatar op aangeven van ex-Ajacied Sergiño Dest. De Chelsea-aanvaller raakte wel geblesseerd bij het binnenwerken van de 0-1, waardoor hij geblesseerd achterbleef in de kleedkamer.

Na rust verdedigde Amerika de voorsprong met man en macht. De Amerikanen hadden het moeilijk met het strijdvaardige Iran, dat op zoek ging naar de gelijkmaker. De ploeg van Dest slaagde er in een bloedstollend spannend slotfase uiteindelijk in om de overwinning over de streep te trekken, waardoor de VS het in de achtste finales op zal nemen tegen Nederland.