Nederland eindigt als groepswinnaar dankzij overwinning op gastland Qatar

29-11-2022 17:53 Laatste update: 17:54
4

Het Nederlands elftal heeft zich geplaatst voor de achtste finales van het WK in Qatar. De ploeg van Louis van Gaal won dinsdagmiddag met 2-0 van Qatar dankzij doelpunten van Cody Gakpo en Frenkie de Jong.

Na de 2-0 overwinning op Senegal en het 1-1 gelijkspel tegen Ecuador had Oranje dinsdag een goede uitgangspositie om een plek bij de laatste zestien veilig te stellen. Tegenstander Qatar was voorafgaand aan de laatste speelronde al uitgeschakeld, waardoor er niks meer op het spel stond voor het gastland.

De ploeg van Van Gaal begon matig aan de wedstrijd tegen Qatar. Oranje had moeite met het vinden van openingen in het defensieve bolwerk van de Qatarezen. Desondanks slaagde Nederland er toch in om in de 26e minuut de score te openen. Gakpo schoot na een fraaie combinatie met Memphis Depay en Davy Klaassen de 1-0 tegen de touwen. Hij scoorde hiermee zijn derde doelpunt in zijn eerste drie WK-duels voor Oranje, een unicum.

Kort na rust verdubbelde De Jong de voorsprong voor Nederland. Memphis Depay faalde in eerste instantie oog in oog met de keeper van Qatar, maar de Barça-middenvelder schoot in de rebound de 2-0 op het scorebord. Dit was pas zijn tweede treffer voor het Nederlands elftal. In de loop van de tweede helft kwam Oranje ook nog op 3-0, maar de scheidsrechter keurde de goal na ingrijpen van de VAR terecht af wegens een handsbal van Gakpo.

In de slotfase slaagde Oranje er niet meer in om een derde treffer te produceren, waardoor het Nederlands elftal de groepsfase afsloot met een 2-0 overwinning. Senegal eindigde dankzij een 1-2 overwinning op Ecuador als nummer twee in Groep A. Dinsdagavond weten de Oranje-internationals welk land ze treffen in de volgende ronde. Engeland, Wales, Iran of de Verenigde Staten wordt de tegenstander van Nederland.