Feyenoord en Ajax verspelen allebei punten en geven PSV kans op koppositie

12-12-2021 20:25 Laatste update: 23:43

Zowel Feyenoord als Ajax is er zondagmiddag niet in geslaagd om te winnen. Feyenoord kwam in Groningen niet verder dan een 1-1 gelijkspel en Ajax wist hier later op de middag niet van te profiteren. AZ was in de Johan Cruijff Arena met 1-2 te sterk voor de Amsterdammers.

FC Groningen - Feyenoord 1-1
Groningen was zondagmiddag niet van plan om Feyenoord veel te laten voetballen en dat resulteerde in een slaapverwekkende eerste helft in De Euroborg. Tyrell Malacia probeerde het een keer van afstand, maar wist de bal niet onder de lat te plaatsen. In de tweede helft kwam Feyenoord meer aan voetballen toe en na een kwartier spelen was het raak via Marcos Senesi, die de bal aangegeven kreeg door Gernot Trauner.

Nog geen vijf minuten later was daar al de gelijkmaker voor Groningen. Laros Duarte gaf een prachtige lange pass in de richting van Jorgen Strand Larsen, die de bal keurig over Justin Bijlow heen wipte. Invallers Cyriel Dessers en Alireza Jahanbakhsh zorgden in de laatste twintig minuten nog voor het nodige gevaar, maar tot een doelpunt kwam het niet meer.

Door het gelijke spel komt Feyenoord op een puntenaantal van 36 te staan, op gelijke hoogte met Ajax.

Ajax - AZ 1-2
Ook de eerste helft in de Arena was niet om over naar huis te schrijven. Ajax was veel aan de bal, maar had moeite om kansen te creëren tegen een AZ dat het goed had staan achterin. Vijf minuten na rust was het AZ dat op voorsprong kwam in de Johan Cruijff Arena. Via Yukinari Sugawara kwam de bal tegen de rug van Fredrik Midtsjø, die de bal daarmee perfect neerlegde voor spits Vangelis Pavlidis. De Griek twijfelde geen moment en schoot de derde tegengoal van Ajax in de Eredivisie binnen.

Ajax leek na de tegentreffer wakker te worden en creërde steeds meer kansen. Na een uur spelen kreeg Sébastien Haller een enorme kopkans, maar hij knikte de bal recht op AZ-goalie Peter Jensen. In de 73ste minuut was het wel raak voor de topscorer van de Champions League: op aangeven van Dusan Tadic bracht hij Ajax weer op gelijke hoogte.

Na het doelpunt van Haller stapelden de mogelijkheden zich op voor Ajax en hing de 2-1 voor de thuisploeg in de lucht. Het doelpunt viel echter aan de andere kant, waar Zakaria Aboukhlal ongehinderd kon binnenwerken na een voorzet van Owen Wijndal. De Amsterdamse defensie zag er niet goed uit bij de tegentreffer. Diep in blessuretijd leek Perr Schuurs toch nog een punt te redden voor Ajax, maar zijn goal werd afgekeurd door de VAR wegens buitenspel van Haller.

Door het puntverlies van Feyenoord en Ajax kan PSV zondagavond in het uitduel met NEC de koppositie pakken in de Eredivisie. Volgende week zondag nemen Feyenoord en Ajax het tegen elkaar op in De Kuip.