Exclusive

De scenario's: wanneer is Oranje door naar de knock-outfase en wanneer niet?

De scenario's: wanneer is Oranje door naar de knock-outfase en wanneer niet?

29-11-2022 09:29 Laatste update: 09:29
1

Het Nederlands elftal won van Senegal (0-2) en speelde gelijk tegen Ecuador (1-1) op het WK. Oranje is daardoor nog niet door naar de knock-outfase. VoetbalNieuws zet de scenario’s die zich kunnen voordoen tijdens Nederland-Qatar voor je uiteen.

Stand Poule A

Het Nederlands elftal heeft na twee wedstrijden evenveel punten als Ecuador. Beide ploegen speelden één keer gelijk en wonnen één keer met twee doelpunten verschil, waardoor ook het doelsaldo gelijk is. Senegal heeft drie punten na de 3-1 overwinning op Qatar en maakt ook nog kans op de knock-outfase.

Nederland speelt gelijk

De mannen van bondscoach Louis van Gaal hebben in principe genoeg aan een gelijkspel tegen Qatar. Dan plaatst Oranje zich sowieso voor de knock-outfase. Het Nederlands elftal komt dan namelijk uit op vijf punten en dan kunnen Ecuador en Senegal nooit allebei over Oranje heen. Ecuador heeft zelf ook genoeg aan een gelijkspel, terwijl Senegal moet winnen om door te gaan.

Oranje wint

Virgil van Dijk en co. worden natuurlijk het liefst eerste in de groep. Een overwinning tegen Qatar zou daar enorm bij kunnen helpen. Dan komt Oranje op zeven punten. Ecuador kan bij een overwinning op Senegal ook op zeven punten komen te staan. In dat geval zal het doelsaldo, dat momenteel nog gelijk is, de doorslag geven over wie er eerste wordt in de groep. Is het doelsaldo ook gelijk, dan zal het fairplay-klassement de doorslag geven. Oranje is daar momenteel mee in zijn voordeel, doordat alleen Matthijs de Ligt een gele kaart ontving. Ecuador kreeg al drie gele kaarten.

Het Nederlands elftal verliest verrassend

Als Oranje verrassend onderuit gaat tegen Qatar wordt het billenknijpen. Als Ecuador wint dan kruipt Van Gaal door het oog van de naald en gaat het Nederlands elftal als tweede door in de groep. Bij een overwinning van Senegal bepaalt het doelsaldo of Ecuador of Nederland door zal gaan. Bij een gelijkspel tussen Senegal en Ecuador zou Nederland zelfs nipt kunnen verliezen van Qatar. Senegal heeft bij een remise een doelsaldo van nul, terwijl Oranje nu op +2 staat.

Volgorde bij gelijke stand

1. Aantal punten
2. Doelsaldo
3. Aantal gemaakte doelpunten
4. Punten behaald in onderlinge duels
5. Doelsaldo in onderlinge duels
6. Doelpunten gemaakt in onderlinge duels
7. Fairplay-punten (op basis van gele en rode kaarten)
8. Loting

Knock-outfase

Als Nederland doorgaat bereikt het de knock-outfase van het WK. In de achtste finale is Poule A gekoppeld aan Poule B. Mocht Oranje eerste worden in Poule A, dan speelt het tegen de nummer twee uit Poule B, bestaande uit Engeland, Iran, Wales en de Verenigde Staten. Als Oranje tweede eindigt dan speelt het tegen de nummer één.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie