Polen dankt Szczesny en Lewandowski na knappe zege tegen strijdend Saudi-Arabië

26-11-2022 16:02

Polen heeft hele goede zaken gedaan door van Saudi-Arabië te winnen (2-0). De Oost-Europeanen hadden het lastig, maar hielden door een uitblinkende Wojciech Szczesny de nul.

Waar Saudi-Arabië tegen Argentinië pas in de tweede helft op gang kwam, was dat tegen Polen anders. De ploeg van Hervé Renard begon als een wervelwind waar de Europeanen geen antwoord op hadden. De Saudi’s zaten er fel op, waardoor Polen meerdere keren aan de handrem moest trekken wat de nodige gele kaarten opleverde. Na verschillende kansen aan beide kanten was het Polen dat tegen de verhouding in op voorsprong kwam. Na een vlotte aanval was het Robert Lewandowski die doelman Khalil Al-Owais omspeelde, waarna Piotr Zielinski binnen kon werken.

Lang leek Polen niet van die voorsprong te kunnen genieten. Vlak voor rust was het scheidsrechter Wilton Pereira Sampaio die een makkelijk gegeven strafschop toekende. Salem Al-Dawsari – de gevierde man bij Saudi-Arabië tegen Argentinië – ging achter de bal staan maar miste. Doelman Szczesny bracht tot twee keer toe knap redding.

Na de rust was het opnieuw Saudi-Arabië dat goed uit de kleedkamer kwam. Dat resulteerde in meerdere kansen voor opnieuw Al-Dawsari, maar hij vond telkens de uitblinkende Szczesny op zijn weg. Na een minuut of twintig ging de Aziatische storm weer liggen, waarna Polen gevaarlijk werd. Het raakte via Arkadiusz Milik en Lewandowski twee keer het aluminium. Tien minuten voor tijd was het dan toch raak. Lewandowski besliste de wedstrijd met zijn eerste WK-doelpunt.

Door de overwinning van Polen staat het nu tijdelijk eerste in de groep. Daar kan verandering in komen, afhankelijk van het resultaat van de wedstrijd tussen Argentinië en Mexico die vanavond om 20.00 gespeeld wordt.