Apathisch Oranje verslikt zich in Ecuador en mag blij zijn met gelijkspel

25-11-2022 18:56
9

Het Nederlands elftal heeft vrijdag geen goede indruk gemaakt in het duel met Ecuador op het WK. Oranje kwam vroeg op voorsprong, maar wist die lijn niet door te trekken en kreeg verdiend de gelijkmaker tegen. Met enig fortuin wist de ploeg van Louis van Gaal het duel met een gelijkspel af te sluiten: het bleef 1-1.

Aan de kant van Oranje kregen Davy Klaassen, Teun Koopmeiners en Jurriën Timber een basisplek ten opzichte van het duel met Senegal. Cody Gakpo werd naar de spitspositie verplaatst, Koopmeiners kwam rechts van Frenkie de Jong te staan en Timber verving Matthijs de Ligt als centrale verdediger. Oranje begon voorzichtig aan het duel, maar zag na zes minuten al de eerste treffer op het scorebord: Cody Gakpo nam de bal knap mee en haalde verwoestend uit vanaf een moeilijke hoek.

Na de openingstreffer kon de ploeg van Louis van Gaal de wedstrijd niet naar zich toe trekken en dat gaf Ecuador de nodige moed. Het Zuid-Amerikaanse land werd steeds sterker en dat leidde tot een goede kans van Enner Valencia. De spits haalde hard uit, maar Andries Noppert liet zich niet verrassen in de korte hoek. Vlak voor rust leek de gelijkmaker alsnog te vallen, maar wegens hinderlijk buitenspel kwam Oranje erg goed weg.

In het tweede bedrijf leek Nederland, waar Memphis Depay na rust inviel, duidelijk niet te hebben geleerd van het slappe optreden in de eerste helft en was het snel raak voor Ecuador. Noppert reageerde eerst nog op een schot, maar Valencia was sneller bij de les dan de Nederlandse verdediging en kon eenvoudig de gelijkmaker binnentikken. Na de stand recht te hebben getrokken werd Ecuador alsmaar gevaarlijker en dat leidde tot een kiezelhard schot op de lat.

Oranje wist daar weinig tegenover te stellen. Gakpo ontsnapte en lobte de bal naast, maar de aanvaller stond ruim buitenspel. De ploeg van Van Gaal oogde apathisch en kon geen kansen creëren. Teun Koopmeiners verliet een kwartier voor tijd het veld voor Marten de Roon. Doelpuntenmaker Gakpo ruimde het veld voor stormram Wout Weghorst.

In de slotfase viel Valencia geblesseerd uit. Noppert ging nog bijna in de fout door te lang te wachten met een uittrap, maar de bal landde via een Ecuadoraans been achter het doel. Oranje mag niet klagen met een punt en heeft nu, net als Ecuador, vier punten gehaald in de eerste twee duels. Oranje rondt de groepsfase af tegen Qatar, terwijl Ecuador in de laatste wedstrijd Senegal treft.