Kritiek op arbitrage na België - Canada: 'Dezelfde man die na 86 minuten affloot'

23-11-2022 22:38

Janny Sikazwe was woensdagavond de dienstdoende scheidsrechter in het duel tussen België en Mexico en maakte een aantal discutabele beslissingen. Het mag worden vermeld dat de Zambiaanse arbiter dezelfde scheidsrechter is die in de Afrika Cup na 86 minuten speeltijd floot voor het eindsignaal.

België ontsnapte in Qatar aan puntenverlies en wist België op een 1-0 nederlaag te trakeren. De Canadezen raasden in de eerste helft over de Belgische verdediging heen en creëerden kans op kans. Canada mocht een strafschop nemen na een handsbal van Yannick Carrasco, maar volgens sommigen zouden daar twee strafschoppen bij moeten komen.

Voormalig voetballer Cesc Fabregas kan er niet bij dat Canada slechts één strafschop kreeg. België gaf een duidelijke terugspeelbal op Thibaut Courtois, die de doelman oppakte, en Jan Vertonghen stampte met zijn voet op een Canadese aanvaller in het strafschopgebied. "Is dit niet een terugspeelbal en een strafschop? Wat mis ik hier?", vraagt Fabregas zich hardop af op sociale media. Het bericht van de Spanjaard krijgt veel steun.

Sikazwe floot al eerder op een WK: de Zambiaan verzorgde twee groepswedstrijden in 2018 in Rusland. De scheidsrechter kwam in 2021 onder veel kritiek te staan, toen in het duel tussen Tunesië en Mali tot twee maal toe veel te vroeg werd afgefloten. Destijds gaf de scheidsrechter aan last te hebben van een zonnesteek.