Breaking news

Ongekende kater voor Duitsland: Japan deelt WK-favoriet enorme dreun uit

Ongekende kater voor Duitsland: Japan deelt WK-favoriet enorme dreun uit

23-11-2022 15:59
1

Duitsland heeft het WK geopend met een even teleurstellende als verrassende 1-2 nederlaag tegen Japan. Lange tijd leek er geen vuiltje aan de lucht voor de ploeg van bondscoach Hansi Flick. Het was uitgerekend voormalig PSV'er Ritsu Doan die in de tweede helft de comeback van de Aziaten inluidde.

Voor de aftrap maakten de Duitsers een krachtig statement, voor de gebruikelijk elftalfoto poseerden alle Duitsers met de hand voor de mond. Daarmee werd fijntjes verwezen naar de door de FIFA verboden OneLove-aanvoerdersband. Op deze wijze maakten de spelers alsnog een gebaar.

In het eerste bedrijf was Die Mannschaft veruit de betere ploeg in het Khalifa International Stadium. Het dichtst bij de openingstreffer was Duitsland in de beginfase van de wedstrijd via een kopbal van Antonio Rüdiger, maar de inzet van de Real Madrid-verdediger zeilde nipt langs het vijandelijke doel.

Toch kwam de voorsprong er alsnog voor de theepauze. Ilkay Gündogan mocht vanaf elf meter aanleggen en maakte geen fout. Hij mocht aanleggen nadat de Japanse keeper Shuichi Gonda linksback David Raum onhandig naar de grond had gewerkt. Even daarvoor was het een klein wonder dat Duitsland de score nog niet geopend had: een spervuur aan kansen werd onbenut gelaten.

In het tweede bedrijf kwam Japan een stuk beter voor de dag en gingen de mannen van Flick in een tempo lager spelen. Daardoor kreeg de ploeg van Futoshi Ikeda steeds meer vertrouwen in een goede afloop. In de 73ste minuut kreeg Japan een gigantische kans, maar Manuel Neuer redde op fantastische wijze. De gemiste kans bleek uitstel van executie. Oud-PSV'er Doan pegelde raak, nadat Neuer een voorzet niet goed verwerkte.

Met Mario Götze binnen de lijnen als invaller - hij speelde zijn eerste interland sinds 2017 - hoopte Flick alsnog een overwinning uit het vuur te slepen, maar de goal viel aan de andere kant. Takuma Asano werd weggestuurd met een prachtige steekbal door FC Groningen-verdediger Kou Itakura en mocht vrij opstomen richting het doel van Neuer, mede doordat Niklas Süle stond te slapen en buitenspel ophief.

Oog in oog maakte Asano vervolgens geen fout. Vanuit een bijzonder lastige hoek knalde hij de bal snoeihard in de korte hoek langs de verbouwereerde Duitse doelman. In de slotfase probeerde Duitsland het nog wel, mede met de piepjonge Youssoufa Moukoko voor de laatste minuten. Tot grote kansen kwam het niet meer, waardoor Japan de zege uit het vuur sleepte. Daarmee is de volgende gigantische verrassing op dit WK een feit.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 

Plaats een reactie