Denemarken stelt teleur en wint niet na onbegrijpelijke misser van Kristensen

22-11-2022 15:58 Laatste update: 16:05

Tunesië en Denemarken zijn het WK begonnen met een doelpuntloos gelijkspel. In een gelijkopgaande wedstrijd was de uiteindelijke brilstand een logisch gevolg van de verhoudingen op het veld: 0-0. In de slotfase waren de Denen nog dichtbij de overwinning.

In het eerste bedrijf golfde het spel op en neer en was Tunesië het dichtst bij de openingstreffer. Issam Jebali ontsnapte in de 23ste minuut aan de aandacht van Simon Kjaer en beleefde een vrije doortocht naar het vijandelijke doel. Oog in oog met Kasper Schmeichel scoorde de spits, maar uiteindelijk ging er toch een streep door de goal: hij begaf zich op het moment van spelen nipt in buitenspelpositie.

Onder aanvoering van de luid en duidelijk aanwezige Tunesische fans verdedigde de Afrikaanse formatie met man en macht en deed dat naar behoren. De ploeg van bondscoach Kasper Hjulmand was dominant, maar verder dan een kansje van Andreas Skov Olsen kwamen de Denen niet in het eerste bedrijf. Voor rust greep Schmeichel nog een keer sterk in op een nieuwe poging van Jebali.

Dahmen een sta-in-de-weg

In het tweede bedrijf kwam de Europees halvefinalist van 2021 beter voor de dag en noteerde het de eerste grote kans via Christian Eriksen. De spelmaker haalde op fraaie wijze uit, maar doelman Aymen Dahmen bleek een sta-in-de-weg. Een minuut later haalde alles en iedereen bij de Tunesiërs opgelucht adem toen Rasmus Kristensen (ex-Ajax) op onverklaarbare wijze de bal niet in het doel kreeg. De rechtsback kopte van minder dan een meter afstand de bal op de paal.

In de vijf minuten blessuretijd die toegekend werd gingen de Denen opportunistisch op zoek naar de winnende treffer. Even leek de bal op de stip te gaan na een handsbal, maar de naar de VAR geroepen arbiter zag geen reden een strafschop toe te kennen. Ondanks Een balbezitpercentage van 61 procent, het leeuwendeel van de mogelijkheden (1,40 Expected Goal om 0,96) wisten de Europeanen niet meer tot scoren te komen. Daardoor is de start van het WK in Qatar voor Denemarken teleurstellend te noemen.