22-11-2022 09:30 Laatste update: 11:41
1
Author profile picture

Tom Dieleman

Het zal de meeste volgers van het WK al zijn opgevallen: dit eindtoernooi wordt er voor het 'extreem' veel blessuretijd toegekend. Zo werd er na een langdurige blessurebehandeling in de eerste helft bij Engeland-Iran werd er maar liefst veertien minuten extra tijd toegekend. Hoe komt het dat we ineens zoveel langer voor de buis gekluisterd zitten? VoetbalNieuws zoekt het voor je uit.

In de tweede helft bij het duel van The Three Lions kwamen er vervolgens ook nog eens dertien minuten bij. Daardoor stonden beide elftallen in totaal liefst 117 minuten (!) op het veld voordat zij de gang richting de douche mochten inzetten.

Ook de vijf minuten extra tijd die werd toegekend bij de openingswedstrijd tussen Qatar en Ecuador (0-2) was opvallend. Met de brilstand zochten beide ploegen de kleedkamer op. Het spel lag alleen stil tijdens een (merkwaardige) VAR-ingreep, maar voor de rest waren er weinig onderbrekingen in dat tamme eerste bedrijf.

Dit alles heeft te maken met een beslissing van de FIFA. Onder aanvoering van de invloedrijke scheidsrechtersbaas Pierluigi Colina wordt zoveel mogelijk effectieve speeltijd nagestreefd. Treuzelen bij een wissel? Lang juichen na een doelpunt? Lang op de grond blijven liggen na een blessure? Het heeft allemaal geen zin meer.

Colina gaf vooraanvang van het toernooi al aan dat het heel goed mogelijk zou zijn dat wedstrijden langer dan honderd minuten zouden gaan duren op het WK "Vieringen kunnen een minuut of anderhalve minuut duren", vertelde de iconische oud-scheidrechter op een persmoment. "Het is makkelijk om drie, vier of vijf minuten te verliezen. Dat moet dan op het einde worden gecompenseerd."

Primaire focus is tegengaan van tijdverspilling

De primaire focus van de FIFA ligt dus op het tegengaan van tijdsverspilling. Daarnaast belooft de Wereldvoetbalbond nauwkeurig tijd te voegen bij VAR-interventies, blessurebehandelingen, penalty's en het toekennen van rode kaarten. Op dit WK lijkt de FIFA deze belofte na te komen.