Breaking news

Oranje dankt Gakpo en Klaassen en begint WK met drie punten tegen Senegal

21-11-2022 18:59 Laatste update: 19:03

Het Nederlands elftal is het WK begonnen met een 0-2 overwinning op Senegal. Lange tijd leek het duel af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel, maar het waren Cody Gakpo en Davy Klaassen die anders beslisten. Andries Noppert blonk uit als basisdebutant.

Van Gaal had een aantal verrassingen in petto. Zo kreeg Matthijs de Ligt de voorkeur boven Jurriën Timber centraal in de verdediging en begon Steven Berghuis als controleur op het middenveld naast Frenkie de Jong, waardoor zowel Marten de Roon als Teun Koopmeiners op de bank begonnen. In de punt van de aanval startte Vincent Janssen, die de nog niet geheel fitte Memphis Depay zoals verwacht op de bank hield.

In het eerste bedrijf waren de beste kansen voor Nederland, maar stond voorin het vizier niet op scherp. Al vroeg in de wedstrijd werd een kans om zeep geholpen door Cody Gakpo. De PSV-aanvaller had alle tijd om de bal af te leggen, maar speelde de bal een halve meter naast de volledig vrij staande Steven Bergwijn. De Ligt viel op door enkele ongelukkge momenten, terwijl basisdebutant Noppert geen moment serieus op de proef werd gesteld.

Grootste kans is voor Frenkie de Jong

De grootste kans voor de theepauze was echter voor Frenkie de Jong: na een heerlijke aanval via Bergwijn en Berghuis kwam hij vrij voor Senegal-keeper Édouard Mendy te staan. De FC Barcelona-middenvelder treuzelde te lang en verloor de bal na een aantal seconden van besluiteloosheid.

Beide ploegen begonnen ongewijzigd aan de tweede helft, waar het tien minuten wachten was op de eerste grote kans voor Oranje. Virgil van Dijk kopte snoeihard richting de goal, maar zijn inzet ging over het doel van Mendy. De Jong leed opvallend veel balverlies in de tweede helft en in de 65ste minuut werd een slordigheid van de dribbelaar hem bijna fataal. Noppert redde echter op katachtige wijze na een opgelegde kans voor spits Boulaye Dia. Drie minuten daarvoor had de onzichtbare Janssen plaatsgemaakt voor Memphis.

De tweede helft kabbelde voort, terwijl de Oranje-internationals meer last van vermoeidheid leken te hebben dan hun Afrikaanse tegenstander. Vijf minuten na de kans van Dia werd Noppert opnieuw op de proef gesteld, maar wederom bewees de Friese goalie het gelijk van Van Gaal om hem op te stellen: hij redde uiterst knap.

De wedstrijd leek af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel, maar dat was buiten Gakpo gerekend. De PSV-sterspeler promoveerde een voorzet van De Jong met zijn hoofd tot doelpunt: Mendy zag er niet gelukkig uit. Senegal probeerde het nog wel in de slotfase, maar het was andermaal Noppert die sterk optrad.

In de acht minuten blessuretijd drong Senegal aan, maar was het Nederland dat in de allerlaatste minuut van de wedstrijd toesloeg. Invaller Memphis kon doorstomen richting Mendy, haalde uit en zag zijn schot gekeerd. Davy Klaassen - voor Berghuis in de ploeg gekomen - stond op de juiste plek en knalde de bal met zijn linker tegen de touwen.