Engeland doet goede zaken op het WK: inspiratieloos Iran al na één helft gesloopt

21-11-2022 16:11

Engeland had maandag geen kind aan Iran. The Three Lions deden goede zaken in de met 6-2 gewonnen wedstrijd die voor rust al beslist was.

Voorafgaand aan het duel was er veel te doen om de OneLove-band, die niet werd gedragen door aanvoerder Harry Kane omdat hem dat op een gele kaart zou komen te staan. BBC-verslaggeefster Alex Scott zorgde uiteindelijk voor een mooi gebaar door de band wel om te doen tijdens het live-uitzending van de Britse zender. Ook tijdens de volksliederen was er een opvallend tafereel. De Iraniërs weigerden om mee te zingen als protest tegen de situatie in hun land.

Tijdens het begin van de wedstrijd werd er niet veel gevoetbald. Iran-doelman Alireza Beiranvand kwam in botsing met een Engelsman, waarna hij lang verzorgd moest worden. Uiteindelijk zijn de medische troepen 14 minuten met hem bezig geweest, wat dan ook de blessuretijd was van de eerste helft. Na lange break ging Engeland los. Een prima voorzet van Luke Shaw werd binnen gekopt door de jonge Jude Bellingham, die ijzersterk speelde.

Enkele minuten later werd het zelfs 2 en 3-0. Eerste was het Bukayo Saka die een door Harry Maguire terug gekopte corner via de onderkant van de lat tegen de touwen schoot. Weer drie minuten later was het Raheeem Sterling die ene duid in het zakje deed. Na een goede voorzet van Harry Kane volleerde de Chelsea-aanvaller knap.

Na rust was het Engeland dat iets wat gas terugnam, maar wel aandrong. Dat resulteerde in een doelpunt van Saka, die na goed verdedigend werk van Sterling zijn tweede treffer van de middag voor zijn rekening mocht nemen. Niet veel later was er toch een teken van leven van Iran. FC Porto-spits Mehdi Taremi wist Jordan Pikford te verschalken.

Nadat de Engelsen meerdere keren hadden gewisseld, kwam het slotakkoord op naam van de wissels Marcus Rashford en Jack Grealish. De aanvaller van Manchester United stond koud in het veld en tekende gelijk voor de 5-1, waarna de duurste Engelse speler ooit op aangeven van Callum Wilson nog voor de 6-1 tekende. In de laatse minuut van de blessuretijd werd het nog 6-2, door wederom Taremi die een goedkoop gegeven strafschop binnenschoot.

Door de overwinning van Engeland gaat het nu ruim aan kop in Groep B. Groepsgenoten Wales en de Verenigde Staten komen later op de avond in actie, om 20.00