Breaking news

Geen OneLove-band voor Van Dijk: 'Met pijn in ons hart zien we af van ons plan'

Geen OneLove-band voor Van Dijk: 'Met pijn in ons hart zien we af van ons plan'

21-11-2022 10:19 Laatste update: 10:33
3

Virgil van Dijk verschijnt maandagmiddag zonder de One Love-aanvoerdersband aan de aftrap tegen Senegal. Dat heeft de KNVB besloten uit angst voor sancties vanuit de FIFA.

De OneLove-aanvoerdersband is al tijden onderwerp van gesprek. Het streng religieuze Qatar heeft maar weinig op met rechten voor een LHBTI+-gemeenschap. In samenspraak met de FIFA is bepaald dat spelers die aantreden met de speciale aanvoerdersband direct (!) een gele kaart krijgen. 

Met de OneLove-band wilden de Oranje-internationals en bondscoach Louis van Gaal een positieve boodschap uitdragen waarin het tegengaan van alle vormen van discriminatie centraal staat. In een eerder stadium werd ook al duidelijk dat Engeland, Wales, België, Zwitserland, Duitsland en Denemarken de actie steunden. Het is volgens informatie van het ANP nog niet bekend hoe deze landen zullen reageren op het besluit van de FIFA.

Statement KNVB

De KNVB heeft via een persbericht gereageerd op het nieuws. 'We betreuren het ten zeerste dat het niet gelukt is om gezamenlijk tot een redelijke oplossing te komen', begint de Nederlandse voetbalbond. 'Wij staan voor de OneLove-boodschap en blijven die uitdragen, maar onze eerste prioriteit op het WK is de wedstrijden winnen.'

'Dan wil je niet dat de aanvoerder de wedstrijd begint met het krijgen van een gele kaart. Daarom hebben we met pijn in ons hart als UEFA-werkgroep, KNVB en als team moeten besluiten om af te zien van ons plan.'

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!