Ecuador verslaat gastland Qatar op overtuigende wijze in openingswedstrijd WK

20-11-2022 18:59
1

Ecuador heeft de openingswedstrijd van het WK overtuigend gewonnen. In het Al Baystadion in Al Khawr werd gastland Qatar met 0-2 over de knie gelegd. Enner Valencia was de grote man aan Zuid-Amerikaanse zijde.

Qatar trapte de wedstrijd af en opende meteen opportunistisch met een lange bal richting de vijandelijke zestien. Het bleek echter één van de weinige keren dat het gastland tot noemenswaardige momenten kwam. Vanaf minuut één deelde Ecuador de lakens uit, met Enner Valencia als talisman.

De aanvaller van Fenerbahçe leek zijn ploeg al na drie minuten op voorsprong te koppen. Een vrije bal belandde na gepruts van keeper Al Sheeb op het hoofd van Valencia, maar de goal werd afgekeurd. De VAR liet er een sterk staaltje buitenspeltechnologie op los om te constateren dat het eerste WK-doelpunt nog even op zich moest laten wachten.

Dat duurde echter niet lang. Tien minuten later was het wederom Valencia die op keeper Al Sheeb afstormde. Deze keer werd hij naar de grond gewerkt in het strafschopgebied, waardoor er een penalty volgde. De 33-jarige schoot zelf koeltjes raak en maakte na een halfuur ook zijn tweede. Een afgemeten voorzet van Ángelo Preciado bleek het ultieme recept voor een verdubbeling van de voorsprong.

De Ecuadoriaanse sterspeler ging vlak voor rust nog ernstig naar de grond, maar kon gewoon starten in de tweede helft die nogal saai tot stand kwam. De kwaliteit van voetballen liet dan ook nogal te wensen over. Oud-Vitessenaar Renato Ibarra krulde de bal in de 55e minuut nog richting de verre hoek, maar Al Sheeb redde deze keer wel uitstekend. Ecuador kwam nauwelijks meer in de problemen, tot tevredenheid van bondscoach Gustavo Alfaro en de meegereisde fans.

Door de overwinning staat Ecuador in ieder geval voor een etmaal bovenaan in poule A. Maandag komen Nederland en Senegal om 17.00 uur tegen elkaar in actie om daar verandering in te brengen.