Nieuws

Nijland roemt Overmars: 'Een zakenman pur sang, een feest om mee te onderhandelen'

Nijland roemt Overmars: 'Een zakenman pur sang, een feest om mee te onderhandelen'

10-12-2021 13:41 Laatste update: 14:04

Ajax maakte eerder deze week de contractverlenging van directeur voetbalzaken Marc Overmars tot 2026 bekend. Hans Nijland, voormalig algemeen directeur van FC Groningen, bespreekt hoe het is om met Overmars aan de onderhandelingstafel te zitten.  

Dat Nijland, 23 jaar werkzaam als eindverantwoordelijke bij het Trots van het Noorden, een hoge pet op heeft van de Ajax-directeur wordt al snel duidelijk in gesprek met VoetbalPrimeur. De geboren man uit Amstelveen roemt Overmars. "Een zakenman pur sang, het was een feest om te onderhandelen met Marc", laat hij weten aan het medium.  

Met transfers van Danny Hoesen, Mateo Cassierra, Deyovaisio Zeefuik, Kaj Sierhuis en Azor Matusiwa maakten de nodige spelers de overstap van Amsterdam naar Groningen. Richairo Zivkovic kwam op zijn beurt in 2014 voor twee miljoen euro over van de noorderlingen naar de hoofdstedelingen.  

"Voordat we over de deal spraken, hadden we het alleen maar over voetbal met een glas wijn erbij", vertelt Nijland. Cassierra kwam totaal niet uit de verf als huurling bij FC Groningen en de club wilde voortijdig van hem af. Daar had Overmars alle begrip voor. "Toen zei Overmars meteen: Hans, ik stort morgen de helft van het bedrag terug. Dat is briljant", laat de 61-jarige voormalig bestuurder weten.  

Nijland prijst het vermogen van Overmars dat hij 'kleinere clubs als Groningen ook hartstikke serieus neemt'. Hij haalt aan dat onderhandelingen in het verleden met Ajax, toentertijd onder leiding van Martin van Geel en Maarten Fontein "met het mes tussen de tanden" verliepen. De huidig directeur voetbalzaken ervaarde dergelijke gespannen onderhandelingen nooit met Overmars. "Met hem kon ik reële deals sluiten", concludeert de oud-directeur. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!