Nieuws

Van Gaal dwong met zijn kennis respect af. Spelers accepteerden het

"Van Gaal dwong met zijn kennis respect af. Spelers accepteerden het"

19-11-2022 21:29 Laatste update: 21:39

Pierre van Hooijdonk maakte Louis van Gaal twintig jaar geleden mee als bondscoach en was toen al zeer onder de indruk van de trainer. Volgens Van Hooijdonk is Van Gaal dan wel direct, maar accepteerde de spelersgroep dat vanwege zijn kennis en vakbekwaamheid.

Van Hooijdonk blikt in gesprek met nu.nl terug op het WK in 2002, dat zich in Zuid-Korea en Japan afspeelde. Nederland had een topploeg tot zijn beschikking, maar wist zich niet bij de beste 32 landen te voegen. "Nee, het was geen succes", erkent Van Hooijdonk. "En toch heb ik in die periode geconstateerd dat Van Gaal voor mij de bondscoach was met de meeste kennis van zaken."

Van Gaal kon fel zijn, geeft Van Hooijdonk toe, maar dat zorgde niet voor wrang bij de spelers. "Als je even niet scherp was op een training, knalde hij er verbaal vol op. Dat kon hij doen omdat hij met zijn kennis respect afdwong. Spelers accepteerden het." De bondscoach leek altijd één stap vooruit te denken. "Het werden positiespellen waar een idee achter zat, met de komende wedstrijd in het achterhoofd. Ik dacht: wow, dit is anders. Zeker als vervolgens in de wedstrijd uitkwam wat Van Gaal tijdens de training al aangaf."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!