Nieuws

Voor Cocu staat er op een WK één woord centraal: 'Dat is de sleutel tot succes'

Voor Cocu staat er op een WK één woord centraal: 'Dat is de sleutel tot succes'

19-11-2022 08:18 Laatste update: 08:25

Phillip Cocu stelt dat alles mogelijk is voor het Nederlands elftal op het WK, mits ze spelen als eenheid. Volgens de hoofdtrainer van Vitesse is de teamgeest de belangrijkste schakel op een eindtoernooi.

Cocu heeft al aardig wat ervaring op menig eindtoernooi. Zo speelde de voormalig international zijn eerste EK in 1996, maar was hij ook assistent-bondscoach op het WK van 2010 en het EK van 2012. In 1998 bereikt de 52-jarige trainer met Oranje de halve finale van het WK, maar werden ze uitgeschakeld door Brazilië. "Wij waren een eenheid. Dát is de sleutel tot succes. In alles. Ik heb ook de keerzijde gezien. In 1996. Het EK, mijn eerste grote toernooi. Dat was geen eenheid. En als assistent-bondscoach later ook. In 2012. Het WK van 2010 was zeer succesvol. Maar met bijna dezelfde groep werd het EK daarna een mislukking. Opnieuw: geen eenheid", vertelt Cocu in de Gelderlander

In 2012 zag Cocu van dichtbij dat vedetteneigingen en egoïsme niet samen gaan met presteren op een eindtoernooi. "Ik geef een voorbeeld dat eenzelfde selectie de ene keer bijna extreem succesvol is en de andere keer niet. En dat komt echt niet, omdat ze dan ineens niet meer kunnen voetballen. Het team gaat boven alles. Altijd. Kijk naar mijn periodes bij Oranje. Als die eenheid er was, presteerden we ook goed. Zeker nu in Qatar gaat die regel weer op. Nederland heeft geen types als Neymar of Messi. Bij Oranje moeten ze het samen doen."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!