Nieuws

Volendam spreekt zich uit na zwarte pieten-actie: 'De club neemt hier afstand van'

Volendam spreekt zich uit na zwarte pieten-actie: 'De club neemt hier afstand van'

13-11-2022 12:53
3

FC Volendam heeft zich middels een verklaring uitgesproken tegen de zwarte pieten-actie die zaterdag plaatsvond in het Kras Stadion. Enkele supporters van het Andere Oranje hadden zich als zwarte piet verkleedt, tot grote frustratie van enkele spelers. 

Xavier Mbuyamba van FC Volendam stoorde zich aan de actie. "Ik vind dat ze niet het stadion binnen mogen komen", stelde de voetballer tegenover de NOS. "Ik zag het al toen ik het veld opliep. Dat was de reden dat ik niet naar het publiek klapte."

FC Volendam heeft zich inmiddels uitgesproken over de situatie en steunt de mening van Mbuyamba. "Rond de wedstrijd FC Volendam - FC Utrecht heeft een kleine groep toeschouwers actie gevoerd met betrekking tot de zwartepietendiscussie. FC Volendam neemt afstand van deze actie. De spelers van FC Volendam hebben tevens aangegeven de actie niet als positief te hebben ervaren."

Volendam hield de oude tradities van zwarte piet lang in stand, maar in oktober werd officieel afscheid genomen. "Met het oog op de waarborging van de veiligheid zijn we genoodzaakt een aanpassing te doen. De kleur van de pieten wordt aangepast naar de huidige standaard", schreven de stichtingen Sint Nicolaascomité en Behoud van de Sint Nicolaas Traditie destijds. Als tegengeluid gingen enkele supporters verkleed naar het stadion. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!