Nieuws

Van Gaal legt afwezigheid Cillessen uit: 'Of je een teamplayer bent, gaf doorslag'

Van Gaal legt afwezigheid Cillessen uit: 'Of je een teamplayer bent, gaf doorslag'

11-11-2022 13:39
3

Een van de meest opvallende keuzes van bondscoach Louis van Gaal is het niet selecteren van Jasper Cillessen en Mark Flekken. Op de persconferentie legt de Oranje-coach zijn keuzes uit.

Volgens Van Gaal is de keuze voor Justin Bijlow, Andries Noppert en Remko Pasveer niet bijzonder. "Het is niet opvallend. Het is allemaal hetzelfde. Het zijn de vier teamfuncties die we iedere week beoordelen. Bij mij is belangrijk of iemand geleverd heeft in het Nederlands elftal. Dat is één. Twee is de vorm en drie is dat wij nu naar een toernooi gaan, waarin mensen vijf weken bij elkaar zijn."

"Het is niet altijd het geval dat de beste speler wordt gekozen, maar in mijn ogen de beste teamspeler. Want we moeten vijf weken met elkaar verder", vervolgt Van Gaal. De vraag wordt gesteld of dat de reden van het niet selecteren van Cillessen is. "Dat zou een reden kunnen zijn, maar dat is in dit het geval. Ik weet niet of jij wedstrijden van hem ziet. Maar die is de wedstrijden niet in vorm. Nu is het WK. Als hij bij mij of Frans Hoek traint, wordt hij niet veel beter. Zo is het niet. Vorm is een heel moeilijk begrip."

Cillessen was naar verluidt woest nadat hij hoorde dat hij niet mee zou gaan naar Qatar. "Het is logisch dat hij teleurgesteld is. Ieder mens reageert daar op zijn eigen manier op. Dat heeft te maken met de totale mensvisie. Dat wordt misschien moeilijk, maar dat is zo. Hij heeft altijd geleverd bij mij en is de meest ervaren speler. Ook toen hij niet speelde bij Valencia."

Van Gaal wordt geconfronteerd met het feit dat Pasveer ook mindere duels voor Ajax speelt afgelopen weken. "Pasveer is ook niet in zijn beste vorm. Dat geeft weer druk aan Pasveer. Wij willen wereldkampioen worden en misschien wordt hij wel de nummer één. Dat heb jij dan op je geweten." Over wat de doorslag gaf tussen Cillessen en Pasveer is Van Gaal duidelijk. "De vergelijking van de individuele kwaliteiten geeft de doorslag. Of je een teamplayer bent, of niet."

Wie de nummer één wordt bij Oranje is nog steeds onbekend. "Dat weet ik nog niet. Bijlow zou de eerste keuze kunnen zijn. Hetzelfde geldt voor Pasveer en Noppert hoe ze binnenkomen. De enige die echt in vorm is, is Andries Noppert. Maar ik kijk daar volgende week naar."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!