Nieuws

WK-selectie van Oranje bekend: deze afvallers gaan niet mee naar Qatar

WK-selectie van Oranje bekend: deze afvallers gaan niet mee naar Qatar

11-11-2022 12:19 Laatste update: 12:27
2

De definitieve selectie van het Nederlands elftal is bekend. Bondscoach Louis van Gaal neem 26 namen mee naar het WK in Qatar en moest zodoende 13 spelers teleurstellen. VoetbalNieuws somt de afvallers voor je op.

Jasper Cillessen
Misschien wel de grootste verrassing van allemaal. De doelman leek volgens velen hard op weg om eerste doelman te worden bij Oranje op het WK, maar niets blijkt minder waar. Het nieuws dat Cillessen niet mee zou gaan werd eerder deze vrijdag al naar buiten gebracht en blijkt dus te kloppen. De doelman was op het  WK 2014 nog de eerste keeper van Oranje, maar ditmaal krijgen Justin Bijlow, Remko Pasveer én Andries Noppert dus de voorkeur. 

Mark Flekken
De doelman verkeert al twee jaar in uitstekende vorm bij SC Freiburg, maar bij Oranje wilde het nog niet vlotten. In de interlands die de keeper speelde maakte hij geen indruk en dat heeft de keeper uiteindelijk de das om gedaan. 

Devyne Rensch
De rechtsback van Ajax was de laatste aantal interlandperiodes steevast onderdeel van de definitieve selectie, maar vist nu op het laatste moment achter het net. Van Gaal geeft Bayer Leverkusen-back Jeremie Frimpong de voorkeur boven de negentienjarige jeugdexponent van de Amsterdammers. Rensch sukkelt ook dit seizoen met blessures en zijn vorm bij Ajax, wat hem uiteindelijk de das om heeft gedaan.

Mitchel Bakker
De linksback is een vaste waarde bij Bayer Leverkusen en Jong Oranje, maar bij het grote Oranje zat Bakker nog nooit. Van Gaal noemde de verdediger al wel eens als potentiële international, maar dat moet voorlopig dus nog even wachten. Bakker was dit weekend nog belangrijk voor zijn club met een goal en een assist, maar het bleek niet genoeg voor een Oranje-uitverkiezing.

Micky van de Ven
Ook Van de Ven verkeert in grootse vorm in de Bundesliga bij VfL Wolfsburg momenteel. De verdediger maakte vorige zomer de overstap van FC Volendam naar Duitsland en speelde zich geruisloos in de basis. Bij Jong Oranje maakt de linker centrale verdediger annex linksback ook indruk, maar zijn verrassende uitverkiezing in de voorselectie van Oranje krijgt voorlopig geen vervolg.

Sven Botman
Botman maakt indruk in de Premier League sinds zijn miljoenentransfer van OSC Lille naar Newcastle United. Zijn club staat derde in Engeland en heeft met elf tegendoelpunten de minste doelpunten tegen. De linkspoot meldde zich echter af bij Jong Oranje de laatste interlandperiode. Iets wat niet in goede aarde viel bij de KNVB. Mogelijk is dit de reden van zijn afwezigheid.

Pascal Struijk
De verdediger annex middenvelder van Leeds United zat de afgelopen twee keer bij de voorselectie van Oranje, maar een definitieve uitverkiezing zit er ook deze keer niet in voor de geboren Belg. Ondanks jaren ervaring in de Premier League geeft Van Gaal de voorkeur aan andere verdedigers. Wel lijkt de bondscoach door de afwezigheid van Struijk, Botman en Van de Ven geen back-up te hebben voor Nathan Aké. Daley Blind en Tyrell Malacia lijken die rol te moeten gaan vervullen.

Jordy Clasie
De middenvelder speelt erg stabiel sinds zijn terugkeer in Nederland bij AZ, maar een vaste waarde bij Oranje was Clasie de laatste jaren zeker niet. Om meerdere redenen zat de spelverdeler er niet bij de vorige interlandperiodes. Het WK in Qatar gaat nu ook aan de voormalig Feyenoorder voorbij.  

Ryan Gravenberch
De middenvelder werd de afgelopen interlandperiode nog bij de selectie gehaald toen Frenkie de Jong geblesseerd wegviel, waarna hij ook inviel tegen België. Afgelopen zomer maakte Gravenberch de overstap van Ajax naar Bayern München, maar dat heeft nog niet geweldig uitgepakt. De spelverdeler komt maar mondjesmaat in actie, waardoor Van Gaal voor andere middenvelders kiest.

Guus Til
Til werd door Van Gaal weer bij Oranje gehaald toen hij vorig seizoen op dreef was bij Feyenoord. De middenvelder scoorde later tegen Turkije en leek een zekerheidje als invaller, maar sinds zijn overstap naar PSV wil het niet vlotten bij Til. De spelverdeler is niet zeker van een basisplaats in Eindhoven en maakt geen indruk als hij wel speelt. Van Gaal heeft met Davy Klaassen een zelfde soort type wél meegenomen.

Arnaut Danjuma Groeneveld
Danjuma lag er lange tijd uit met een blessure bij Villarreal en zat de laatste interlands daarom niet bij het Nederlands elftal. Vorig seizoen maakte de aanvaller veel indruk in de Primera División en de Champions League, door onder meer in één seizoen de all-time topscorer van de Spaanse ploeg in het miljardenbal. Door zijn blessureleed raakte de aanvaller uit beeld bij Van Gaal en sinds zijn terugkeer is de technicus nog zoekende. Mede daarom laat Van Gaal hem thuis. 

Brian Brobbey
De spits van Ajax maakt op de momenten dát hij speelt indruk bij de Amsterdammers, maar vooral zijn fitheid speelt hem parten. Brobbey kwam dit seizoen pas één keer tot negentig minuten bij Ajax en moet ook vaak op de bank plaatsnemen. De jeugdexponent van Ajax werd de afgelopen interlandperiode nog bij Oranje gehaald voor het duel met België. Tot een debuut kwam het nog niet en dat zal de spits voorlopig dus nog uit moeten stellen.

Donyell Malen
Malen staat sinds het vertrek van Erling Braut Haaland vaak in de basis bij Borussia Dortmund, maar steekt niet in geweldigde vorm. De aanvaller scoort niet vaak en is ondanks zijn veelzijdigheid niet geselecteerd door Van Gaal. De oud-PSV'er was er op het EK onder Frank de Boer nog wel bij. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!