Barcelona opnieuw aan de kant gezet door Bayern München en door in Europa League

09-12-2021 10:05 Laatste update: 13:11

FC Barcelona heeft zich niet weten te plaatsen voor de volgende ronde van de Champions League en zal na de winterstop verder spelen in de Europa League. Het is voor het eerst in 21 jaar tijd dat Barcelona het niet voor elkaar krijgt om de knock-out fase van het miljardenbal te bereiken. De genadeklap werd woensdagavond uitgedeeld door Bayern München, dat thuis met 3-0 won.

Het hing al een beetje in de lucht, maar het is nu toch echt de pijnlijke realiteit voor Barcelona. De ploeg onder leiding van Xavi kon alleen nog maar doorgaan na een overwinning op Bayern, ervan uitgaande dat Benfica thuis zou winnen van Dinamo Kiev. Benfica stond al snel op een 2-0 voorsprong en daarmee wist Barcelona dat het een lastige opgave zou worden.

Ondanks dat het eerste gevaar van Ousmane Dembélé kwam, had Bayern al snel het overwicht in de wedstrijd. In de 34ste minuut kopte Thomas Müller de bal met een boogje over Marc-André ter Stegen heen, na een goede voorzet van Robert Lewandowski. Ronald Araújo leek de bal nog net op tijd weg te kunnen halen, maar met hulp van doellijntechnologie werd duidelijk dat de bal volledig over de lijn was geweest.

Vlak voor rust besloot Leroy Sané het nog eens van afstand te proberen en ging Ter Stegen in de fout. De Barcelona-doelman liet de bal via zijn hand in het doel belanden en daarmee was de wedstrijd voor rust eigenlijk al gespeeld. In de tweede helft werd het nog erger voor de ploeg van Xavi, nadat Jamal Musiala de eindstand bepaalde op 3 tegen 0. Dat betekent dat de nachtmerrie van Barcelona werkelijkheid wordt: de Catalanen zullen na de winter actief zijn in de Europa League.