Ajax blijft op gelijkspel steken tegen uiterst efficiënt Vitesse, PSV koploper

09-11-2022 21:56
8

Ajax heeft zich woensdagavond in eigen huis lelijk in de vingers gesneden tegen Vitesse. De Amsterdammers waren dominant, maar vergaten vaker te scoren en kregen twee keer in de counter de deksel op de neus. Het werd 2-2 in de Johan Cruijff Arena, waardoor PSV aan kop blijft in de Eredivisie

Bij de Amsterdammers begonnen Brian Brobbey en Daley Blind op de bank. Owen Wijndal en Mohamed Kudus kregen de voorkeur van trainer Alfred Schreuder. Ajax wist dat het van Vitesse moest winnen om de koppositie weer van PSV over te nemen en dat was te zien in het spelbeeld. De Amsterdammers kwamen in de openingsfase al op voorsprong door Dusan Tadic. De Serviër zette zijn voet achter een scherpe voorzet van Steven Bergwijn en was doelman Daan Reiziger te slim af.

Ajax kwam verdiend op voorsprong en wilde zo snel mogelijk de voorsprong verdubbelen. Davy Klaassen, die vanaf de aftrap mocht beginnen, miste twee enorme kansen en liet Vitesse daarmee in leven. De Arnhemmers kwamen na een klein halfuur uit het niets langszij. De bal werd tijdens de opbouw op de helft van Vitesse verspeeld en Million Manhoef ging er vandoor. Niemand stopte de snelle back en Manhoef kon de bal in de verre hoek schuiven. De ploegen gingen rusten met een 1-1 tussenstand, wat voor de nodige fluitconcerten zorgde van het thuispubliek.

In de tweede helft ging Ajax op zoek naar een voorsprong, maar wilde het steeds in de eindfase niet lukken. Na een uur kwamen Blind, Brobbey en Francisco Conçeição in de ploeg voor Wijndal, Kudus en Klaassen. Een kwartier voor tijd leek de malaise compleet toen Manhoef weer ontsnapte en niet kon worden afgestopt door Steven Berghuis. Manhoef maakte zijn tweede en Ajax moest aan de bak. Een kwartier voor tijd werd Berghuis vervangen door Lorenzo Lucca, die met zijn eerste balcontact direct voor de 2-2 zorgde.

Ajax kreeg gedurende de wedstrijd veel kansen en Blind en Berghuis raakten beide de lat, Brobbey raakte de paal, maar de thuisploeg kon ondanks 27 schoten het net niet vaker vinden. Ondanks acht minuten aan blessuretijd bleef de teller op een gelijkspel steken, waardoor PSV de koppositie in handen houdt. Ajax volgt op één punt achterstand. Vitesse zal blij zijn met het punt, de ploeg van Phillip Cocu blijft op de vijftiende plaats staan. Het is het eerste gelijkspel tussen Ajax en Vitesse in Amsterdam in de geschiedenis van de Eredivisie.