Nieuws

Sandler via City en Feyenoord bij NEC: 'Snap dat mensen het als stap terug zien'

Sandler via City en Feyenoord bij NEC: 'Snap dat mensen het als stap terug zien'

04-11-2022 16:51 Laatste update: 16:58

Philippe Sandler (25) is terug in de Eredivisie. Geboren in Amsterdam-Zuid, trok de talentvolle centrale verdediger via Jong Ajax en PEC Zwolle naar de Premier League. Bij Manchester City haalde Pep Guardiola hem regelmatig bij de selectie, maar door aanhoudende blessures kwam hij daar nooit uit de verf. Bij NEC hoopt Sandler dat wel te kunnen waarmaken, zo vertelt hij in gesprek met Voetbal International.

Zoveel blessures en zo weinig speeltijd, maar toch kreeg Sandler altijd het vertrouwen. Zoals van Arne Slot, die hem maar wat graag als huurling naar Feyenoord haalde. En nu van afzwaaiend technisch directeur Ted van Leeuwen bij NEC. Sandler speelde in de Ajax-jeugd met jongens als Abdelhak Nouri, Noussair Mazraoui, Donny van de Beek en Steven Bergwijn. Volgens John van 't Schip was hij voetballend wellicht zelfs beter dan Virgil van Dijk.

De Jong Oranje-international wilde minuten maken in de Eredivisie, en kwam zodoende bij PEC Zwolle terecht. "Een geweldige keuze. Het eerste jaar onder Ron Jans heb ik al veel geleerd en speelde ik al regelmatig. Het tweede jaar onder Van 't Schip stond ik in de basis. Ik zat er heerlijk in, speelde alles en viel blijkbaar op. Dat het zo snel zou gaan, had ik zelf natuurlijk ook niet zien aankomen."

Er was interesse van PSV en AZ, maar toen Manchester City miljoenen wilde neerleggen voor de centrumverdediger vielen ze in Zwolle bijna stijl achterover. "Ja, dat hadden ze in Zwolle ook nog nooit meegemaakt, volgens mij. Het zet je leven wel even op de kop, maar zo’n kans pak je dan natuurlijk."

Sandler tekende voor vier seizoenen bij de Engelse grootmacht, maar door een gescheurde meniscus kwam er een en al ellende bij kijken. "Ik kan moeilijk ontkennen dat ik drie heel zware blessures heb gehad toen ik bij City onder contract stond. Zeker zo'n eerste jaar is dat pittig. Ik had het geluk dat ik heel snel met een andere speler dat traject kon gaan doorlopen. Dan kun je je aan elkaar optrekken en ben je als het ware elkaars buddy."

"Ik heb eigenlijk altijd veel geluk gehad met mijn trainers. Maar Guardiola is echt zo ontzettend goed en uitzonderlijk. In één woord: intens! Hij ziet alles en als hij met je praat of je iets uitlegt over een situatie, dan heb je daar vaak meteen wat aan. Dan wees hij hoe je beter kon staan of lopen en dan deed je dat een keer en dan maakte dat meteen een groot verschil. Train je bij iemand als hij, dan maak je echt enorme stappen. Mensen zeggen wel eens dat je wedstrijden nodig hebt om beter te worden en op zekere hoogte is dat ook wel zo. Maar ik denk dat je op die trainingen vaak misschien nog wel meer leert."

Vincent Kompany werd Sandlers mentor bij City, die hem later naar RSC Anderlecht haalde. Via Troyes en Feyenoord kwam hij later bij NEC terecht. Na wat bekerminuten te hebben gemaakt maakte Sandler twee weken geleden zijn debuut voor de Nijmegenaren, in de competitiewedstrijd tegen Go Ahead Eagles (3-3). Hij viel in en scoorde meteen.

"Ik snap best dat mensen dat als een stap terug zien. Maar wie mijn verhaal kent, snapt dat ik vooral bezig ben geweest met het herstellen van zware blessures. Ik heb echt heel veel mooie dingen meegemaakt, veel gezien en nog een hele loopbaan voor me. Uiteindelijk ben ik sterker en beter geworden. Maar dat wil ik nu dan ook wel eens op het veld gaan laten zien. Ik heb het geweldig naar mijn zin in Nijmegen. Ik heb een contract voor drie jaar getekend. Jasper Cillessen zei Europees voetbal te willen halen. Gezien de selectie die we hebben, denk ik ook zeker dat dat mogelijk is. We moeten nu echter punten gaan pakken en de lijn omhoog inzetten."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!