Ajax speelt voor meer dan alleen de groepswinst tegen Sporting Portugal

Ajax speelt voor meer dan alleen de groepswinst tegen Sporting Portugal

Ajax neemt het dinsdagavond om 21.00 uur op tegen Sporting Portugal, in een wedstrijd die onder leiding staat van de Italiaanse arbiter Davide Massa. De Amsterdammers zijn al zeker van de groepswinst, net zoals de ploeg uit Lissabon sowieso op de tweede plek eindigt. 

Naast de eer, staat er genoeg op het spel voor de Godenzonen. Bij een overwinning worden twee punten verdiend voor de coëfficiëntenranglijst, wat gedeeld moet worden door het aantal deelnemers (vijf). Een zege zorgt er dus voor dat er maar liefst 0,4 punt bijgeschreven mag worden namens Nederland. 

Daarnaast is Portugal een directe concurrent in de strijd om de felbegeerde zesde plaats. Mocht Nederland de Portugezen voorbij weten te streven op de ranglijst, dan is deelname aan de Champions League vanaf het seizoen 2023/2024 een zekerheid voor de nummers één en twee van de Eredivisie. Daarnaast krijgt de nummer drie een startbewijs voor de kwalificatiecyclus van het miljardenbal. 

Een overwinning is goed voor een bonus van maar liefst 2,8 miljoen euro. Aangezien de Amsterdammers tot op heden al hun duels in de Champions League wonnen, mocht alleen aan winstpremies al een bedrag van veertien miljoen euro worden bijgeschreven. Daarnaast ontvangt Ajax 9,6 miljoen euro als premie voor het overleven van de groepsfase.

De startpremie bedroeg 15,64 miljoen euro en op basis van de prestaties op de coëfficiëntenlijst kreeg Ajax al 20,466 miljoen euro toebedeeld. Aan recettes mocht een bedrag van 2,6 miljoen euro worden bijgeschreven en de marketpool leverde de club drie miljoen euro op. 

Als dinsdagavond als kers op de taart Sporting verslagen wordt, stijgen de inkomsten uit winstpremies alleen al naar een exorbitant bedrag van maar liefst 16,8 miljoen euro. Daarnaast kan Ajax voor een unicum zorgen, door als eerste Nederlandse club alle zes de groepswedstrijden in de Champions League te winnen.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie