Nieuws

PSV, Feyenoord en AZ in actie: alle scenario's en belangen op de laatste speeldag

PSV, Feyenoord en AZ in actie: alle scenario's en belangen op de laatste speeldag

03-11-2022 18:00 Laatste update: 18:13
1

PSV, Feyenoord en AZ spelen donderdagavond de laatste wedstrijd in de groepsfase van de Europa League en Conference League. VoetbalNieuws neemt je mee in het Europese avontuur van de Nederlandse clubs en licht uit wat de mogelijke scenario's zijn voor elke club. 

PSV
PSV reist donderdag af naar Noorwegen om het tegen stuntploeg FK Bodø/Glimt op te nemen. De ploeg van Ruud van Nistelrooij wist zich in de vijfde speelronde knap te kwalificeren door van Arsenal te winnen, terwijl FC Zürich de Eindhovenaren een dienst deed door tegen Bodø te stunten. PSV is dus al gekwalificeerd, maar heeft nog een kans om de koppositie van Arsenal over te nemen én kan bovendien voor de broodnodige coëfficiënten zorgen. Hiervoor moet FC Zürich nog één keer stunten en zorgen dat The Gunners niet winnen, terwijl PSV in Noorwegen de zege naar zich toe moet trekken. 

De stand:

1. Arsenal 12
2. PSV 10
3. FK Bodø/Glimt 4
4. FC Zürich 3

In het kort: PSV moet winnen en hopen dat FC Zürich weet te stunten tegen Arsenal

Feyenoord
Feyenoord verloor in de vijfde speelronde in de slotseconde van Sturm Graz en heeft overwintering in de Europa League daarmee zeer lastig gemaakt. De Rotterdammers verloren in de openingswedstrijd met 2-4 op bezoek bij SS Lazio en moeten nu een thuiszege zien te boeken tegen de Italianen. Als Sturm Graz van FC Midtjylland wint, kan Feyenoord alleen overwinteren in de Europa League door met 2-0 of met 3-1 van Lazio te winnen. 

Bij een overwinning van FC Midtjylland en Feyenoord komen alle ploegen op acht punten te staan, iets wat zelden voorkomt in Europa. Wanneer dit gebeurt, wordt er gekeken naar het doelsaldo, waarbij doelpunten voor zwaarder tellen dan doelpunten tegen. Mocht dit geen uitkomst bieden, dan kijkt men naar het aantal uitdoelpunten. De poule van Feyenoord is een bijzondere, omdat de nummers 3 en 4 (Feyenoord en FC Midtjylland) een beter doelsaldo kennen dan de nummers 1 en 2 (SS Lazio en Sturm Graz). Dat houdt in dat zowel Feyenoord als FC Midtjylland aan een 1-0 zege genoeg kunnen hebben, maar alleen als beide ploegen winnen.

De stand:

1. SS Lazio 8
2. Sturm Graz 8
3. Feyenoord 5
4. FC Midtjylland 5

In het kort: Feyenoord moet hoe dan ook winnen, en hopen dat FC Midtjylland van Sturm Graz wint

AZ
De ploeg van Pascal Jansen is al zeker van overwintering in de Conference League, maar treft concurrent Dnipro-1 in de laatste groepswedstrijd. De Alkmaarders staan twee punten voor en hebben aan een gelijkspel genoeg om de groepsfase als winnaar af te sluiten. AZ won op bezoek bij de Oekraïeners met 0-1 en ontvangt de ploeg nu in eigen huis. Apollon en FC Vaduz, de andere twee ploegen in de poule, spelen geen rol van betekenis meer in de groep.

De stand: 

1. AZ 12
2. Dnipro-1 10
3. Apollon 4
4. FC Vaduz 2

In het kort: AZ heeft aan een gelijkspel genoeg om als koploper te overwinteren in de Conference League

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 

Plaats een reactie