Exclusive

Periode Ihattaren bij Ajax eindigt: hoge pieken, nog diepere dalen

Periode Ihattaren bij Ajax eindigt: hoge pieken, nog diepere dalen

1 november - 16:35 Laatste update: 23:04
4 Reacties
Author profile picture

Tom Dieleman

Ajax en Mohamed Ihattaren gaan definitief uit elkaar. De periode van het gevallen toptalent in Amsterdam leek een succes te worden, maar niets bleek minder waar na een turbulente zomer. VoetbalNieuws zet de belangrijkste gebeurtenissen rondom Ihattaren bij Ajax op een rijtje.

Zoals bekend belandde de spelmaker na zijn vertrek bij PSV bij Juventus. De Oude Dame leende hem vervolgens direct uit aan Sampdoria. Ihattaren wist niet te slagen bij de Serie A-club, belandde op een zijspoor en kwam flink aan. In januari van dit jaar keerde hij terug naar Nederland en werkte hij aan zijn rentree als profvoetballer onder leiding van personal trainer Gerald Vanenburg, na overbodig verklaard te zijn bij Sampdoria. "Dat hij kan voetballen is zeker", zei de oud-voetballer destijds over de toenmalige negentienjarige Ihattaren. "Maar hij moet harder zijn voor zichzelf, pijn lijden om speciaal te kunnen zijn als voetballer."

Onder de vleugels van Vanenburg trainde Ihattaren zich weer op. Op 30 januari durfde Ajax het vervolgens aan met de Utrechter en huurden zij hem tot het einde van het kalenderjaar van Juventus. Daarbij werd een koopoptie van naar verluidt twee miljoen euro bedongen. "Bij het beloftenelftal kan hij laten zien dat hij nog steeds die goede speler is die we allemaal kennen", reageerde voormalig directeur voetbalzaken Marc Overmars. "Daar ben ik erg benieuwd naar. Wij bieden hem deze kans en we gaan hem helpen, maar het begint allemaal bij hemzelf. Dat weet hij."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Mohamed-Amine Ihattaren (@iamihattaren)

Vervolgens wist Ihattaren redelijk uit de schijnwerpers te blijven en werkte hij op De Toekomst aan zijn rentree als voetballer. Op 1 april achtte John Heitinga de tijd rijp voor minuten voor - de nog niet helemaal afgetrainde - Ihattaren namens Jong Ajax. Tegen NAC Breda maakte hij voor het eerst sinds 24 april 2021 weer minuten in het betaalde voetbal. Drie dagen later eiste hij vervolgens een absolute hoofdrol op tegen TOP Oss. De inmiddels twintig geworden Ihattaren gaf een voorassist, assist én hij maakte op prachtige wijze zijn eerste doelpunt voor Jong Ajax.

Na deze prestatie achtte toenmalig Ajax-trainer Erik ten Hag de tijd rijp om de in vorm stekende spelmaker minuten te geven in de hoofdmacht. In de bekerfinale - tegen uitgerekend zijn voormalig werkgever PSV - maakte Ihattaren zijn debuut voor Ajax 1. Doordat de Eindhovenaren er vervolgens met de beker (2-1 nederlaag) vandoor gingen, eindigde het persoonlijk hoogtepunt in mineur. Een week later liet Ihattaren echter zien weer helemaal terug te zijn door een hattrick aan te tekenen tegen VVV-Venlo bij Jong Ajax.

Daarmee werd zijn opzienbarende rentree in het profvoetbal definitief onderstreept. Het was dan ook weinig verrassend dat de opvolger van Ten Hag, Alfred Schreuder, Ihattaren liet aansluiten bij de hoofdmacht van Ajax in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. "Hij zit nu in kleedkamer 1, zoals we dat hier noemen", zei de coach op 24 juni over zijn pupil. "Nu moet hij wedstrijdritme krijgen en fit blijven. Hij heeft de hele zomer in overleg met de club getraind, dat is een goed teken."

Die duels kwamen er vervolgens dan ook voor Ihattaren. In de voorbereiding wist hij geregeld uit te blinken en op 29 juni doorbrak de voetballer een lange radiostilte met een groot interview op het clubkanaal van Ajax. "Ik heb nog een lange weg te gaan tot het einde van mijn carrière, maar ik ben al blij dat ik nu weer enorm fit ben", vertelde hij onder meer. "Ik ben blij dat ik weer kan doen wat ik altijd deed en waar ik bekend om sta. Nu is het tijd om het te laten zien en met niks anders bezig te zijn."

Drie weken later sloeg de situatie echter volledig om toen Ihattaren niet met Ajax meeging voor het trainingskamp naar Oostenrijk wegens intimidatie en bedreigingen uit het criminele circuit. Schreuder en Gerry Hamstra namen hun speler vervolgens in bescherming. "We willen hem graag zo goed mogelijk helpen", sprak laatstgenoemde. "Voor de rest is het lastig om er iets over te zeggen. Of hij in deze voorbereiding nog aansluit, weet ik ook niet."

Op 2 augustus liet Ihattaren vervolgens weer van zich horen door 'Back in business!' te schrijven op zijn persoonlijke Instagram-pagina, terwijl hij poseerde op het trainingsveld van Ajax. Een dag later verscheen het eerste teken aan de wand dat de dagen van de jongeling in Amsterdam begonnen te tellen toen Ajax geen vast rugnummer voor Ihattaren inruimde.

De geruchten over banden met het criminele circuit - hij zou onder meer zijn auto hebben uitgeleend aan één van de verdachte in het Marengo-proces - werden vervolgens steeds hardnekkiger. Vervolgens stapelden de incidenten zich op. Een week nadat de auto van zijn broer in brand werd gestoken op de Marjoleinweg in Utrecht, overkwam Ihattaren een week later hetzelfde: zijn Porsche werd op 27 september in de fik gestoken.

Koopoptie niet gelicht

Al eerder leek het voetbaltalent definitief overbodig in Amsterdam. Op 5 september werd hij niet ingeschreven voor de Champions League. In de bijna acht weken die hierop volgden bleef het vervolgens oorverdovend stil vanuit Ajax, tot maandag 30 oktober. Op die datum maakte de regerend landskampioen via de officiële kanalen bekend de koopoptie op Ihattaren niet wordt gelicht, waardoor de samenwerking definitief eindigt op 3 januari 2023.

Vervolgens spraken diverse prominenten zich uit over de wederom gevallen spelmaker. "Vooral spijtig voor de voetballer Mo", zei Jong Ajax-trainer John Heitinga. Wesley Sneijder verkondigde zich maar wat graag over Ihattaren te willen ontfermen, terwijl Ronald Koeman kritisch was. "Het is natuurlijk heel jammer, want het was een groot talent. Alleen, een groot talent moet ook leren van zijn fouten."

Zoals het er nu naar uit ziet, meldt Ihattaren zich in 2023 dus weer bij Juventus. Diverse media, waaronder Tuttosport, verwachten dat de rentree van korte duur zou zijn. De Italiaanse krant weet dat Ihattaren op de nominatie staat om te vertrekken. 'De vele problemen buiten het veld zorgden ervoor dat Ihattaren niet meer op de club (bij Ajax, red.) kon komen en dat is ook de reden dat de optie tot koop niet gelicht werd', schrijft Tuttosport dinsdag.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie