Nieuws

Probleem geconstateerd bij Ajax, Feyenoord én PSV: 'Te veel die het niet redden'

Probleem geconstateerd bij Ajax, Feyenoord én PSV: 'Te veel die het niet redden'

29-10-2022 07:33
6

Zowel Ajax, Feyenoord als PSV hebben momenteel geen technisch directeur. Eric Gudde, voormalig directeur betaald voetbal van de KNVB en Feyenoord-directeur, ziet het als een probleem.

"De vijver aan technisch directeuren is veel te klein, die conclusie kun je wel trekken", aldus Gudde tegenover het Algemeen Dagblad. "Er zijn voorbeelden van oud-voetballers die hun voetbalshirt uittrekken en een paar maanden later succesvolle technisch directeuren blijken. Maar er zijn er ook veel, te veel, die het niet redden. Dat merk je aan het huidige aanbod"

Ondanks dat de KNVB al bezig is met een zogenoemd 'buddy-traject', oppert de voormalig directeur een officiële KNVB-opleiding. "Om het aanbod van technisch directeuren te vergroten, zou je als KNVB een opleiding moeten aanbieden waar kandidaten met een breed scala aan achtergronden terecht kunnen", aldus Gudde. "Denk daarbij niet alleen aan de oud-voetballer die net van het veld komt en voldoet aan bepaalde criteria. Denk ook aan de sportwetenschapper met een voetbalachtergrond, denk aan de econoom met affiniteit met de sport. Een serieuze opleiding vergroot de kansen om als directeur succesvol te zijn in de bedrijfstak. En op die manier wordt de vijver van geschikte kandidaten vanzelf een heel stuk groter."

Op dit moment wordt het vak technisch directeur door Gudde bestempeld als 'te zwaar'. "De staf aanstellen en begeleiden, de juiste spelers halen en verkopen, de scouting aansturen, oog hebben voor de jeugdopleiding; er komt ongelooflijk veel bij kijken bij het vak van 'td'. De constructie waarbij de taken verdeeld worden over meerdere personen is zeker het nadenken waard. Wat vaststaat: het zou de houdbaarheid van de technische eindverantwoordelijke ten goede komen."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!