Nieuws

Verbazing om aanstelling Kooij bij AZ, arbiter werkt voor shirtsponsor

Verbazing om aanstelling Kooij bij AZ, arbiter werkt voor shirtsponsor

28-10-2022 18:20
3

Er is nogal verbazing ontstaan rondom de aanstelling van Joey Kooij bij de wedstrijd AZ – FC Volendam van komende zondag. Dat meldt De Telegraaf vrijdagavond. De 30-jarige scheidsrechter is namelijk property development manager bij Elfi, één van de shirtsponsoren van AZ.

Meerdere bronnen uiten daarom kritiek op de beslissing van Dick van Egmond om Kooij bij die wedstrijd aan te stellen. De kans bestaat om bij een dubieus geval in de slotfase, die in het voordeel van de Alkmaarders wordt bepaald, er belangenverstrengeling ontstaat. Andersom kan er sprake zijn van compensatiegedrag.

Om dergelijke situaties te voorkomen hanteerde de KNVB vroeger een heldere (ongeschreven) regelgeving. Jaap Uilenberg, voormalig scheidsrechter, floot bijvoorbeeld geen wedstrijden van Ajax omdat hij bij de ABN-Amro werkzaam was.

De KNVB reageerde op het voorval. 'De KNVB houdt aan dat scheidsrechters geen wedstrijden mogen fluiten van de club uit hun woonplaats, als zij familiebanden hebben met spelers/trainers van de desbetreffende club of als zij zelf aangeven dat ze een bepaalde club niet willen fluiten. Voor de KNVB staat de integriteit van de arbitrage niet ter discussie. Wij hebben er alle vertrouwen in dat onze scheidsrechters naar eer en geweten hun wedstrijden fluiten.'

Eerder floot Kooij geen wedstrijden van AZ omdat hij de zwager was van aanvaller Calvin Stengs. Omdat hij momenteel bij Royal Antwerp speelt, is dat geen probleem meer.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!